Tiner inhalasyonunun sıçan lenslerine etkilerinin SDS-Page, immunohistokimyasal ve SEM yöntemleri ile incelenmesi - Dilsiz, Nihat; Gezen, M. Rıza; Özercan, M. Reşat; Ozan, Enver (My University, 2000)
Selülozik tiner sanayide bir çok alanda kullanılmakla birlikte son yıllarda uçucu madde bağımlısı olan çocuklar tarafından da kullanılmaktadır. Sentetik tiner üzerine yapılan hayvan modeli çalışmalarda bu maddenin bir çok sistemde bozukluklara neden olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu maddenin lens yapısı ve fonksiyonları üzerindeki etkileri konusunda herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu nedenle, piyasada selülozik tiner olarak bilinen bu maddenin göz lensine etkisinin olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla bir hayvan modeli oluşturduk. Bunun için 14'ü denek ve 12'si kontrol olmak üzere Wistar ırkı 26 adet ergin erkek sıçan kullanıldı. Denekler 3 ay boyunca günde 2 saat yaklaşık 4000 ppm selülozik tinere mâruz bırakıldı. Süre bitiminde SDS-PAGE ile serbest ve membran protein analizleri yapıldı. Histopatolojik incelemeler için rutin olarak Hematoksilen-Eozin ile, immünohistokimyasal incelemeler için P53 primer antikoru Streptavidin-biotin yöntemi ile boyandı. Glutaraldehit ve osmik asit içerisinde tespit edilen ve altın ile kaplanan lensler scanning elektron mikroskobu (SEM) ile incelendi. Sonuçlar tinerin sıçan lens yapısı üzerinde kontrol ile karşılaştırıldığında önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Keywords: Histopatoloji; toksik maddeler; immünohistokimya; toksisite; taramalı elektron mikroskopi; selülozik tiner; kimyasallar; hayvan modelleri; göz lensi