HİPERTANSİYON TANISI OLAN HASTALARDA SERUM ELABELA DÜZEYİ İLE HİPERTANSİF NEFROPATİ İLİŞKİSİ - DOĞAN, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Hipertansiyon, sistolik kan basıncının 140 mmHg ve üzerinde ve/veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg ve üzerinde olması şeklinde tanımlanmaktadır. Hipertansiyon, tüm nedenlere bağlı ölümlere katkıda bulunan başlıca faktördür. İnme (iskemik ve hemorajik) ve koroner arter hastalığı için ana risk faktörüdür. Ayrıca, hipertansiyonu olan kişiler böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, periferik vasküler hastalık ve diğer tıbbi durumlara yatkındır. Dünya çapında yaklaşık 1,4 milyar yetişkinin (kadınların %20'si ve 18 yaşından büyük erkeklerin %25'i) hipertansiyona sahip olduğu tahmin edilmektedir. Hipertansiyon son dönem böbrek yetmezliğinin ikinci en yaygın nedenidir. Renal replasman tedavisi gören tüm hastaların % 30'unda hipertansif nefropati nedeniyle son dönem böbrek yetmezliği gelişmiştir. Toddler veya Apela olarak da bilinen Elabela, 32 aminoasit içeren olgun formda sekretuar sinyal içeren 54 aminoasitlik bir peptittir. Elabela, böbrek dâhil birçok dokuda eksprese edilen bir G proteinine bağlı reseptör olan apelin reseptörünün (APJ) endojen bir ligandıdır. Embriyogenez sırasında etki eder ve yetişkinlerde salgılanan bir hormonal peptid olarak kanda dolaşır. Çalışma grubu, 30-75 yaş aralığındaki bireylerden oluşturuldu. Hastalar, hipertansif nefropatisi olan ve olmayan hipertansif hastalar şeklinde 2 gruba ayrıldı. Çalışma grubu HT tanısı olup hipertansif nefropatisi olan 37 kişi ve hipertansiyonu olup hipertansif nefropatisi olmayan 50 kişi olmak kaydıyla 87 hasta grubundan oluştu. Kontrol grubu ise; non-hipertansif, ek hastalığı ve lipid metabolizma bozukluğu olmayan benzer yaş ve cinsiyetteki 50 sağlıklı bireyden oluşturuldu. Hasta grubu: Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Dahiliye Bilim Dalı poliklinik ve kliniğine başvurmuş hastaların geriye dönük dosya taramasından elde edilecek verilere bağlı olarak oluşturuldu. Plazma Elabela düzeyleri üç grup arasında kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0,001). Bu farklılığın tüm gruplar arasındaki farklılıktan kaynaklandığı görüldü. Sonuç olarak bu çalışmamızda Elabelanın hipertansiyon durumunda nefropatiden bağımsız bir şekilde plazma düzeyinin azaldığı saptandı. Birkaç çalışmada nefropati durumunda Elabelanın düzeyinin azaldığı çalışılmış olsa da bu azalmanın nefropatiye spesifik olmadığını, eşlik eden diğer kronik hastalıklara bağlı olabileceğini söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, hipertansif nefropati, Elabela

Hypertension is defined as a systolic blood pressure of 140 mmHg or more and/or a diastolic blood pressure of 90 mmHg or more. Hypertension is a major contributor to all-cause mortality. Also, people with hypertension are predisposed to kidney failure, heart failure, peripheral vascular disease, and other medical conditions. It is estimated that approximately 1.4 billion adults worldwide (20% of women and 25% of men over 18 years old) have hypertension. Hypertension is the second most common cause of end-stage renal failure. End-stage renal failure developed due to hypertensive nephropathy in 30% of all patients receiving renal replacement therapy. Elabela, also known as Toddler or Apela, is a 54 amino acid peptide containing a secretory signal in mature form containing 32 amino acids. Elabela is an endogenous ligand of the apelin receptor (APJ), a G protein-coupled receptor expressed in many tissues, including kidney. It acts during embryogenesis and circulates in the blood as a secreted hormonal peptide in adults. The study group consisted of individuals between the ages of 30-75. The patients were divided into 2 groups as hypertensive patients with and without hypertensive nephropathy. The study group consisted of 87 patients, 37 of whom were diagnosed with hypertension and had hypertensive nephropathy, and 50 people who had hypertension but did not have hypertensive nephropathy. The control group is; It was formed from 50 healthy individuals of similar age and gender, who were non-hypertensive, did not have any comorbidity or lipid metabolism disorder. Patient group: It was formed based on the data obtained from the retrospective file scanning of the patients who applied to the outpatient clinic and clinic of Fırat University, Faculty of Medicine, Department of General Internal Medicine. When the plasma Elabela levels were compared between the three groups, a statistically significant difference was found (p<0.001). It was seen that this difference was due to the difference between all groups. In conclusion, in our study, it was determined that the plasma level of Elabela decreased in hypertension, independent of nephropathy. Although a few studies have shown that the level of Elabela decreases in the case of nephropathy, we can say that this decrease is not specific to nephropathy and may be due to other accompanying chronic diseases. Keywords: Hypertension, hypertensive nephropathy, Elabela
The relationship of serum elabela level and hypertensive nephropathy in patients with diagnosis of hypertension
Keywords: İç Hastalıkları