ŞIRNAK`TAKİ TATAR AŞİRETİ`NİN HALK İNANIŞLARI VE ŞIRNAK İLİNİN GÜNÜMÜZ İNANÇ COĞRAFYASI - GÜROCAK, HALİT (Fırat Üniveristesi, 2001)
"Şırnak'taki Tatar Aşiretinin Halk İnanışları ve Şırnak Üi'nin Günümüz İnanç Coğrafyası" adlı çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ilin coğrafyası ve tarihi, birinci bölümde ise Tatar adının kaynağı, Türk Tarihinde Tatarlar, Şırnak Bölgesine Tatar Aşiretinin yerleşmesi ile Tatar Aşiretinin doğum, düğün, ölüm, nevruz gibi halk inanışları, İkinci bölümde, yaşayan dinler ve Şırnak ilinde faliyet gösteren tarikat ve cemaatler hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızda halk inanışları ile tarikat ve cemaatler ile ilgili bölümler bölge insanı ile birebir görüşülerek ortaya konulmuştur.

This study which was done Tatars tribe society beliefs in Şırnak consiot of two parts. In introduction part information about the cithy's history and geogrephy has been given in the first part of the study origin of the Tatar's name, in history of Ttatar's, Tatar's tribe settle down in Şırnak, Tatar's tribe beliefs about birth, manage, death, Nevruz in the second part of the thesis the religiouse condition of the Şırnak. Besides the tarigats, religious communities investigatet throuhout the city. Our study was completed face to face, about tariqats and religious groups, with people.
The Society belefs of the Tatar tribe in Şırnak and the religious condition of the Şırnak in our time
Keywords: Din; Religion