BASİT ENDOMETRİAL HİPERPLAZİDEN ENDOMETRİUM KANSERİNE DOĞRU GELİŞEN SÜREÇTE TRPM İYON KANALLARININ ROLÜ - YALÇIN, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tüm dünyada endometrium kanserleri en sık görülen jinekoljik kanser türüdür. Her yıl dünya çapında 287.100 kadın bu hastalığın tanısını almaktadır. Endometrium kanseri kadınlar arasındaki kanserlerde dördüncü sırada, kanser nedenli ölümlerde sekizinci sıradadır. Endometrium kanserinin gelişiminde endometrial hiperplaziler bilinen tek doğrudan sebeptir. Artmış proliferasyon sonucu malign hücrelerin transformasyonu, bozuk farklılaşma, ölüm yeteneğinin bozulması anormal doku gelişiminin temel sebebidir. Bunun sonucunda kontrolsüz yayılım ve invazyon ortaya çıkabilmektedir. Transformasyon sıklıkla iyon kanal ekspresyonundaki değişimlerle gerçekleşe bilmektedir. Plazma membranında yeralan iyon kanalları hücresel elektrogenez ve elektrik iletiminden sorumludur. Bu kanallar apoptoz, proliferasyon ve farklılaşma gibi doku homeostazının korunması için gerekli olan tüm temel hücre davranışlarının yerine getirilmesinde görev almaktadırlar. İyon kanallarının bu kritik süreçlere katkısında birkaç ana mekanizma vardır. Bunlar membran potansiyelinin korunması, hücre volümünün düzenlenmesi ve temel sinyal iletimini sağlayan iyonların girişidir. Sonuç, hücresel cevapların anormal progresyonudur. Kanserin ortaya çıkmasını ve ilerlemesini düzenleyen farklı ekspresyon ve iyon kanalı aktiviteleri önerilmesine rağmen, endometrium kanseri hücrelerinde, iyon kanalı bağımlı mekanizmaları incelemek oldukça kıymetli olacaktır. Çalışmamıza kliniğimizde son 10 yılda tanı alan atipili endometrial hiperplaziden , atipisiz endometrial hiperplaziden, grade 1 endometrium adeno kanser(ca) den, grade 2 endometrium adeno ca dan, grade 3 endometrium adeno ca dan ve kontrol grubundan 20 şer hastanın FRC (fraksiyone küretaj) materyalleri Patoloji Arşivinden seçilerek çalışılmıştır. Bu dokulardan TRPM2 ve TRPM7 immunohistokimyasal olarak ekspresyonları ve gerçek zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile TRPM2, TRPM7'nin mRNAekspresyonları çalışılmıştır. Endometrium kanseri oluşumunda TRPM iyon kanallarının etkileri incelenmiş, özellikle TRPM2 ve TRPM7'nin terapotik bir hedef olup olamayacağının belirlenmesi yönünde yol gösterici bir özelliği olduğu gibi, sonuçlarımız da bu iyon kanallarının endometrium kanseri tedavisinde yeni hedef genler olabileceğini ve böylece daha sonraki bir aşamada in vivo koşullarda bu proteinler hedeflenerek deneysel anlamda endometrium kanseri tedavi yöntemlerinin denenebilmesine olanak sağlayacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak endometrial hiperplaziden endometrium adenokarsinoma geçişte TRPM7 mRNA ve TRPM2 mRNA anlamlı olarak düştü. TRPM7 endometrium adenokarsinomunda immünohistokimyasal olarak ta düşerken TRPM2 de immünohistokimyasal bir değişiklik izlenmedi. TRPM7 ve TRPM2 iyon kanalları farklı kanser türlerinde farklı davranmaktadır. Anahtar Kelimeler: Endometrial hiperplazi, endometrium adenokanser, TRPM2, TRPM7

Endometrium cancer is the most common type of gynecological cancer in the world. Every year, 287. 100 women are diagnosed with this condition. Endometrium cancer is the 4th most common cancer among women and 8th in deaths caused by cancer. Endometrial hyperplasia is the only known direct cause of endometrium cancer. Transformation of malignant cells due to increased proliferation, impaired differentiation, losing the ability to suicide are the main ways of abnormal tissue growth. As a result, uncontrolled expansion and invasion may occur. The transformation may routinely happen via changes in ion channel expression. Ion channels located in the plasma membrane are in charge of cellular electrogenesis and current flow. These channels are responsible for doing all basic behaviors of cells, like; apoptosis, proliferation, and differentiation. Ion channels' contribution to these essential tasks involves several main mechanisms. These are; protecting membrane potential, modulating cell volume and influx of basic signal transporting ions. The result is an abnormal progression of cellular response. Despite, the proposition of differential expression and ion channel activities that modulate cancer's appearance and progression; examining ion channel-dependent mechanisms in bladder cancer would be valuable. In our study, we included 20 patients each, diagnosed with: atypical endometrial hyperplasia, nonatypical endometrial hyperplasia, grade 1 endometrium adenocarcinoma, grade 2 endometrium adenocarcinoma, grade 3 endometrium adenocarcinoma in the last 10 years in our clinics by selecting fractional curettage (FRC) materials from the pathology archive. Expressions of those tissues are studied immunohistochemically and mRNA expressions of TRPM2 and TRPM7 were studied by a real-time polymerase chain reaction. We studied the effects of TRPM ion channels on endometrial carcinoma formation and our results not only shines light on whether TRPM2 and TRPM7 could be therapautic targets but we also think that these ion channels could be the new target genes in endometrial carcinoma and as a result, may enable further studies to target those proteins in vivo conditions in an effort to try experimental treatment modalities for endometrial carcinoma. In conclusion, TRPM7 miRNA and TRPM2 miRNA had lowered significantly in the transformation of endometrial hyperplasia to endometrial adenocarcinoma. While TRPM7 also lowered immunohistochemically in endometrial adenocarcinoma; TRPM2 didn't show any significant immunohistochemical change. TRPM7 and TRPM2 ion channels behave differently in different cancer types. Key words: Endometrium hyperplasia, endometrium adenocancer, TRPM2,TRPM7
Role of TRPM i?on channels in the process that goes from simple endometrial hyperplasia to endometrium cancer
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum