MARKA GÜVENİ VE MARKA ÖZDEŞLEŞMESİNİN MARKA EVANGELİZMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Yapraklı, Tevfik Şükrü; Keser, Ercan; Ünalan, Musa (My University, 2020)
Marka özdeşleşmesi, tüketicinin kendi imajının markanın imajı ile örtüşmesini ifade ederken marka güveni isebir markanın güvenilirliği, dürüstlüğü ve iyi niyetini içeren bir dizi varsayımı yansıtmaktadır. Markaevangelizmi; markayı satın alma, olumlu marka tavsiyelerini yayma ve rakip markalar yerine kendi tercih ettiğimarkayı başkalarının da satın alması yönünde ikna etmedir.Bu çalışmanın amacı, marka güveni ve markaözdeşleşmesinin marka evangelizmi üzerindeki etkisini tespit etmektir. Çalışmada, Bursa ve Ağrı ilmerkezlerinde sırasıyla 188 ve 241 katılımcıdan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Kolayda örneklemeyönteminin kullanıldığı çalışmada, araştırmanın örneklemini 429 kişi oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda,marka evangelizmi üzerinde marka güveni ve marka özdeşleşmesinin etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca,marka güvenin marka özdeşleşmesini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: İşletme; İktisat