MİYOKARD PERFÜZYON SPECT ÇALIŞMASINDA İNFERİOR DUVAR ATENUASYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİNE PRONE POZİSYONUN KATKISI - UZAR, ENGİN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Koroner damar hastalarında klasik tanı yöntemlerine ek olarak nükleer kardiyolojik yöntemler giderek artan bir şekilde kullanılmaktadır. Miyokard perfüzyon sintigrafisi; iskemik kalp hastalığı tanısında, iskemik hasarın yaygınlığının tespitinde, perioperatif miyokardiyal hasar tespitinde, by-pass ameliyatı sonrası kontrollerde, anjioplasti sonrası reperfüzyonun kontrolünde, miyokard canlılığının araştırılmasında tanı amacıyla kullanılabilen noninvaziv bir sintigrafik tanı yöntemidir.Bu çalışmadaki amacımız miyokard perfüzyon sintigrafisinde miyokard inferior duvarında izlenebilen perfüzyon defektini yorumlarken, özellikle erkek hastalarda görülen ve diafragma veya karaciğer atenuasyonuna bağlı oluşan defektlerin ekarte edilmesi ve gerçek defektin belirlenmesine yüzüstü pozisyonunda alınan görüntülerin katkısını değerlendirmektir. Çalışmamıza dahil ettiğimiz 20 kadın 40 erkek hastanın 45 derece sağ ön oblikten başlayıp 45 derece sol arka oblikte sonlanacak şekilde 180 derecelik miyokard perfüzyon görüntüleri yüzüstü ve sırtüstü pozisyonlarda alındı. Elde edilen ham görüntülerin işlemlenmesi ile 3 düzlemde (short axis, vertikal long axis ve horizontal long axis) imajlar elde edildi. Ortalama bölgesel aktivite hesaplaması kullanılarak short axis kesitlerinden polar haritalar oluşturuldu. Yüzüstü ve sırtüstü pozisyonlarda bu haritalardan elde edilen sayısal değerler ve görsel olarak sol ventrikül duvar aktiviteleri karşılaştırıldı. Erkek hastalarda yüzüstü görüntülemede, sırtüstü görüntülemeye göre istatistiki olarak anlamlı derecede yüksek inferior duvar aktivitesi belirlendi (yüzüstü: 66.5±5.74, sırtüstü: 59.1±6, p < 0.05). Diğer duvarlarda istatistiksel olarak anlamlı bir artma veya azalma saptanmadı.Sonuç olarak yüzüstü görüntüleme, özellikle erkek hastalarda inferior duvardaki defektlerin şüpheli veya yanlış yorumlama oranını azaltacaktır. İnferior duvardaki artefakt defektlerinin en aza indirilmesi ve çalışmanın doğruluğunun artırılması için miyokard perfüzyon çalışması yapılırken özellikle erkek hastalarda yüzüstü pozisyonda görüntüleme de çalışmaya eklenmelidir.Anahtar Kelimeler: Miyokard perfüzyon sintigrafisi, inferior duvar, atenuasyon, prone pozisyon.

The nuclear cardiologic methods are gradually used in addition to classical diagnostic methods in patients with coronary artery diseases. Myocardial perfusion scintigraphy is a non-invasive method that can be used for the diagnosis of ischemic heart disease. It can also be used for the evaluation of the size of ischemic damage, myocardial damage at perioperative period and for the follow-up of the by-pass and balloon angioplasty operations. Besides it can be used for the evaluation of myocardial viability.Our purpose is to estimate the contribution of prone imaging to the evaluation of inferior wall attenuation artifacts which can be constitute by the liver or diaphragm, especially in male patients. We performed myocardial perfusion SPECT imaging to 20 female and 40 male patients. Images were acquired in a 180° always beginning in the 45° right anterior oblique position and finishing 45° left posterior oblique position for both supine and prone. With the reconstruction of the raw data, short axis, vertical long axis and horizontal long axis images were acquired. Polar maps generated from the short axis slices were used to calculate the average regional activity. We compared the visual evaluation of left ventricular activity and also the results of the polar map which were obtained from supine and prone imaging. Inferior wall values in the male patients showed statistically significant alteration (prone: 66.5±5.74, supine:59.1±6, p < 0.05). Other walls didn?t show significant alteration.In conclusion, prone images will decrease rate of suspicious or false interpretations especially in inferior wall of male patients. In myocardial perfusion scanning, especially male patients should be also imaged in prone position to minimize artifactual inferior wall defects and to improve accuracy.Keywords: Myocardial perfusion scintigraphy, inferior wall, attenuation, prone position.
Contribution of prone position to the evaluation of inferior wall attenuation in myocardial perfusion spect study
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp