FLUNİKSİN MEGLUMİN VE AMNİYON SIVISININ İNTRAABDOMİNAL ADEZYONLARIN ÖNLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - AYDIN, HASAN BASRİ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Abdominopelvik cerrahi sonrası oluşan karın içi yapışıklıkların, postoperatif devrede mortalite ve morbidite artışına neden oldukları bilinen bir gerçektir. Yapılan bu çalışmada fluniksin meglumin ve amniyon sıvısının intraabdominal adezyonların önlenmesindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 21 rat kullanıldı. Ratlar her grupta 7 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Genel anestezi uygulandıktan sonra median hatta yaklaşık olarak 2 cm uzunluğunda laparotomi yapıldı. Karın duvarı ve sekumda serozal kanama oluşuncaya kadar yapılan kazıma işlemi ile adezyon modeli oluşturuldu. Ensizyon hattı rutin cerrahi kurallara göre kapatıldı. Kontrol, fluniksin ve amniyon grubundaki ratlara 5 gün süreyle intraperitoneal olarak sırasıyla 0.5 ml serum fizyolojik, 2.5 mg/kg fluniksin meglumin ve 0.5 ml amniyon sıvısı enjekte edildi. On dört gün sonra tüm ratlar sakrifiye edildi. Makroskopik değerlendirmede tedavi gruplarında adezyon oluşumu kontrol grubuna göre daha az olarak gözlendi (P<0.05). Yapılan histopatolojik kontrollerde gruplar arasında, yangı şiddeti ve fibrozis bakımından istatistiksel olarak fark görülmedi (P<0.05). İmmunohistokimyasal sonuçlar tablo halinde sunuldu. Sonuç olarak intraabdominal adezyonların önlenmesinde fluniksin meglumin ve amniyon sıvısının kullanılabileceği kanısına varılmıştır.

Abdominal adhesions following abdominopelvic surgical interventions are well-known causes of increased morbidity and mortality at postoperative period. In this study, it was aimed to investigate the effects of flunixin meglumine and amnion fluid on the prevention of intraabdominal adhesions. In the study were used twenty-one rats. The rats were divided into 3 groups as 7 rats in each group. Under general anesthesia, approximately 2 cm long laparotomy was performed under the median line. An adhesion model was formed by performing scraping process on the visceral surface of the abdominal wall and caecum until serosal hemorrhage occurred. Operation wounds were closed according to routine surgical rules. One split two ml saline, 2.5 mg/kg flunixin meglumine and 0.5 ml amnion fluid were injected intraperitoneally to the rats in the control, flunixin and amnion groups for 5 days respectively. After 14 days, rats received general anesthesia and occured adhesions were graded. At the end of the 14th day, rats in all groups were euthanized. In macroscopic evaluation, adhesion formation in treatment groups was less than in the control group (P<0.05). Immunohistochemical resulta are presented in tables. As a result, it was concluded that flunixin meglumine and amnion fluid could be used in the prevention of intraabdominal adhesions.
The effects of flunixin meglumine and amnion fluid on the prevention of intraabdominal adhesions
Keywords: Veteriner Hekimliği