İSKEMİK PRİAPİZM PATOFİZYOLOJİK ZEMİNİNDE LOSARTAN TEDAVİSİ ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZKARATAŞ, ŞEYHMUS ERDEM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Priapizm, cinsel uyarı olmaksızın uzamış istenmeyen ereksiyon halidir. Priapizmin penil arter kan akımına bağlı olarak iskemik, non iskemik ve tekrarlayan olmak üzere üç tipi vardır. İskemik priapizm hızlı ve doğru yaklaşım gerektiren gerçek ürolojik bir acildir. Hastaları erektil disfonksiyondan korumak için ürolog böyle bir acil durumda nasıl davranacağını bilmelidir. Bu çalışmada iskemik priapizmin erken tedavisi için uygulanacak tedavi yöntemlerini araştırmayı hedefledik ve iskemik priapizm patofizyolojik zemininde losartan uygulamalarının tedavideki rolünü, sıçan modellerinde değerlendirdik. Çalışmada birincisi kontrol grubu, diğer 7'si çalışma grubu olan ve 6 adet rattan oluşan 8 grup kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen 48 adet erişkin Sprague-Dawley sıçan 8 eşit gruba ayrıldı. Priapizm oluşturulan tüm gruplarda vakum yöntemi ile ereksiyon oluşturuldu ve ereksiyon devamlılığı sağlanarak priapizm geliştirildi. 1. grup kontrol (shame) grubu olup priapizm oluşturulmadan 4. saatte penis rezeke edildi. 2. grupta priapizm oluşturulup, 4. saatte penis rezeke edildi. 3. grupta priapizm oluşturulup, 15 mg/kg losartan i.p. verilerek ve 4. saatte penis rezeke edildi. 4. grupta priapizm oluşturulup, 4. saatte priapizm giderilerek 8. saatte penis rezeke edildi. 5. grupta priapizm oluşturulup, 15 mg/kg losartan i.p. verildi. 4. saatte priapizm giderilerek 8. saatte penis rezeke edildi. 6. grupta priapizm oluşturulup, 4. saatte priapizm giderildikten sonra 15 mg/kg losartan i.p. verildi. 8. saatte penis rezeke edildi. 7. gruptaki sıçanlara 3 gün 15 mg/kg losartan i.p. verilip priapizm oluşturuldu, 4. saatte penis rezeke edildi. 8. gruptaki sıçanlara 3 gün 15 mg/kg losartan i.p. verilip priapizm oluşturuldu, 4. saatte priapizm giderilip, 8. saatte penis rezeke edildi. Tüm gruplardaki kavernozal doku örneklerinde Tunel yöntemi ile apoptozis indeksi değerlendirildi ve spektrofotometrik olarak MDA seviyelerine bakıldı. Bu çalışmamızda sonuç olarak grup 2 ile kıyaslandığında Grup 3 ve Grup 7'de apoptotik indekste anlamlı bir azalma gözlendi (p<0.05). Grup 2 ile iskemi reperfüzyon meydana getirilen gruplar olan grup 4, grup 5, grup 6, grup 8 kıyaslandığında apoptotik indekste anlamlı bir artış vardı (p<0.05). İskemi reperfüzyon meydana getirilen gruplar kendi arasında kıyaslandığında; losartan uygulan grup 5, grup 6, grup 8 'de apoptotik indeks grup 4'e göre anlamlı düşük saptandı (p<0.05). Ancak geç dönem losartan uygulanan grup 6' da apoptotik indeks grup 5 ve grup 8 'e göre yüksekti ve bu istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Bu sonuçlar bize losartan uygulanmasının apoptotik indeksi azalttığını, erken dönem losartan uygulamasının geç dönem uygulamaya kıyasla apoptotik indeksi daha belirgin azalttığını gösterdi. Grup 1 ile kıyaslandığında grup 4, grup 5, grup 6, grup 8' de MDA düzeyleri anlamlı olarak artmış bulundu (p<0.05). İskemi reperfüzyon meydana getirilen gruplar kendi arasında kıyaslandığında; losartan uygulan grup 5, grup 6, grup 8 'de MDA düzeyleri grup 4'e göre düşük saptandı ve bu düşüş istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05). Bu sonuçlar losartanın iskemi reperfüzyon meydana getirilen gruplarda MDA düzeylerini azalttığını gösterdi. Priapizmde gelişen apoptozis ve oksidatif stresin, bir AT 1 bloker olan losartan ile engellenmesi erektil fonksiyonun korunması konusunda gelecek vaat etmektedir. Anahtar Kelimeler: Priapizm, apoptozis, losartan

riapism is described as the extended unpreferred erection status without any sexual stimulus. There are three types of priapism which are classified as ischemic, non ischemic and recurrent priapism depending on the blood flow of the penile artery. Ischemic priapism is a real urological emergency which require urgent and appropriate approach. In order to prevent any erectile dysfunction, the urologist should know how to manage such an urgent case. In this study we aimed to research the treatment methods for the early management of ischemic priapism and evaluate the role of losartan application in the treatment on the base of ischemic priapism in the rat models. The study included 8 groups consisting of 6 rats where the first is the control and the other 7 groups were the study groups. Fourty-eight adult Sprague-Dawley rats were divided into 8 equal groups. Group 1 was the control (shame) group. Vacuum constriction method was used in all rats for obtaining erection and priapism was generated by maintaining it. Penises of the rats in the Group 1 were resected after 4 hours without generating priapism. In group 2 priapism was generated and penile resection was performed after 4 hours. In group 3 priapism was generated and losartan in 15mg/kg dose was administered i.p and penile resection was performed after 4 hours. In group 4 priapism was obtained, corrected after 4 hours and penises were resected after 8 hours. In group 5 priapism was obtained, losartan in 15 mg/kg dose was administered i.p, priapism was corrected after 4 hours and penises were resected after 8 hours. In group 6 priapism was obtained and it was corrected in the fourth hour, losartan in 15mg/kg dose was applied and penile resection was performed after 8 hours. In group 7 losartan was applied in 15 mg/kg dose in a period of 3 days then priapism was obtained and the penile resection was performed after 4 hours. In group 8 losartan was applied in 15 mg/kg dose in a period of 3 days then priapism was obtained, it was corrected in the fourth hour and the penile resection was performed after 8 hours. Apoptosis index and MDA levels were determined in the cavernosal tissue samples by using Tunel method and spectrophotometry respectively. In this study a statistically significant decrease in group 3, group 7 and a statistically significant increase in the ischemia reperfusion groups like group 4, group 5, group 6 and group 8 have been detected regarding the apoptotic index compared to group 2 (p<0.05). By making the comparison between the ischemia reperfusion groups with each other, a statistically significant decrease revealed in the losartan administered group 5, group 6 and group 8 compared to group 4 regarding the apoptotic index (p<0.05). The late losartan application group 6 showed statistically significant increase in the apoptotic index compared to group 5 and group 8 (p<0.05). These results have shown us that losartan application is decreasing the apoptotic index in the ischemia reperfusion groups and that early application is decreasing the index more significantly than late application. When comparing group 4, group 5, group 6 and group 8 with group 1, a statistically significant increase in MDA levels has been found (p<0.05). By making the comparison between the ischemia reperfusion groups with each other, a statistically significant increase revealed in the losartan administered Group 5, Group 6 and Group 8 compared to Group 4 regarding the MDA levels (p<0.05). These results have shown us that losartan application is decreasing the MDA levels in the ischemia reperfusion groups. We consider that the prevention of oxidative stress and apoptosis by the AT 1 blocker losartan in priapism status, may be a promising future for the protection of erectile function. Key words: Priapism, apoptosis, losartan
Evaluation of the efficacy of losartan on the basis of the pathophysiology of ischemic priapism
Keywords: Üroloji