Ortaokul 6. Sınıf Öğrencilerinde Yoğunluk Konusuna Yönelik Argümantasyon Tabanlı Öğrenmenin Fen Dersindeki Başarı ve Tutumlara Yansımaları - Ercan, Gizem Akasakal; Polat, Mehmet (My University, 2025)
Bu çalışma, argümantasyon temelli etkinliklerin 6. sınıf öğrencilerinin \"Yoğunluk\" konusundaki akademik başarıları ve fen bilimleri dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yarı deneysel desenle tasarlanan araştırmada, Elazığ’da bir ortaokulda öğrenim gören 23 deney (DGR) ve 27 kontrol (KGR) grubu öğrencisi yer almıştır. DGR’de Toulmin Argümantasyon Modeli’ne dayalı etkinlikler (tahmin-gözlem-açıklama, akran değerlendirmesi) uygulanırken, KGR’de geleneksel yöntemler kullanılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen akademik başarı testi ve geçerli-güvenilir tutum ölçeği ile toplanmıştır. Bağımsız örneklemler t-testi sonuçları her iki grubun sontest puanlarında bir artışın olduğunu; ancak KGR grubundaki artışın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değilken, DGR grubundaki artışın anlamlı düzeyde olduğunu; grupların test puanları arasında DGR lehine bir farklılığın olduğunu ancak öntest puanları arasındaki farklılığın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde değilken sontest puanları arasındaki farklılığın anlamlı düzeyde olduğunu göstermektedir. KGR öğrencilerinin fen bilimleri dersi yöntem ve tekniklerine, dersi günlük yaşamla ilişkilendirme ve ders içeriğine yönelik tutumları ile fen bilimleri dersine yönelik genel tutumları son test puanlarında bir artış olduğu ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı; DGR öğrencilerinin ise son test puanlarında KGR öğrencilerinde olduğu gibi bir artışın olduğu ve bu artışın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, argümantasyon temelli öğrenmenin akademik başarıyı ve tutumu olumlu yönde desteklediğini ortaya koymaktadır.
Keywords: Tutum; Argümantasyon; Fen Eğitimi; akademik başarı; Yoğunluk