THE INVESTIGATION OF SERUM LIPOPROTEIN (A) AND LIPID PEROXIDATION LEVELS IN PATIENTS WITH CORONARY HEART DISEASE - Gürsu, M. Ferit; Çıkım, Gürkan; Aydın, Süleyman; Kılıç, Nermin (Fırat University, 2001)
Aim: In this study we aimed at examining the relationship between malondialdehyde (MDA), one of the end product of lipid peroxidation, and lipoprotein(a) [Lp(a)] one of the independent risk factor for coronary heart disease. Merials and Method: 68 patients diagnosed with coronary heart disease (CHD) were recruited into the study. These patients were divided into two groups according to their lipoprotein(a) levels. Patients in Group I (n=35) had high lipoprotein(a) levels (>30 mg/dl ) whereas patients in Group II (n=33) had normal lipoprotein(a) levels ( Results: Serum MDA levels of all subjects were measured. We found a statistically significant difference (p0.05) . We also found that there is a significant difference (p

Amaç:Bu çalışmada oksidan stresin arttığı durumlarda düzeyi yükselen ve lipid peroksidasyonunun son ürünlerinden olan malondialdehid (MDA) ile koroner kalp hastalığının (KKH) gelişiminde önemli bir risk faktörü olan lipoprotein(a) [Lp(a)] arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: KKH'ları I ve II olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Grup I'de Lp(a) düzeyleri yüksek (>30 mg/dl) 35 hasta ile grup II'de Lp(a) düzeyleri ( Bulgular: Lp(a) düzeyleri yüksek olan Grup I ile sağlıklı kontrol grubu olan Grup III karşılaştırıldığında serum MDA düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p0.05) KKH olan grup (grup I+II) ile grup III deki sağlıklı kişilerin serum MDA ve Lp(a) düzeyleri karşılaştırıldığında yine anlamlı bir farklılığın mevcudiyeti tespit edilmiştir. Sonuç olarak koroner kalp hastalığı riski altında bulunan kişilerin Lp(a) ile MDA düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu anlaşılmıştır. Sonuç: Serbest radikallerin zararlı etkilerini kontrol altına almak için KKH'da tedavi programına antioksidan ilaçların ve besinlerin eklenmesi gerekmektedir.
LİPOPROTEİN(A) İLE LİPİD PEROKSİDASYON DÜZEYLERİNİN KORONER KALP HASTALARINDA ARAŞTIRILMASI