NANOMALZEME ESASLI KOLESTEROL BİYOSENSÖRLERİN ÜRETİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU - AVCI, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, hegzagonal ZnO nanoyapısı sol-jel metoduyla sentezlendi. Hazırlanan nanoyapıların kristal yapıları ve yüzey morfolojileri sırasıyla, X-Işını Kırınımı (XRD), Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektrumu (FTIR), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) teknikleri ile analiz edilmiştir. Hazırlanan ZnO nanoparçacıklarının optik özellikleri UV-VIS spektrofotometresi ile incelenmiştir. Hazırlanan nanoparçacıkların biyosensör aktivitesi Kuartz Kristal Mikroterazi (QCM)' den yararlanılarak test edilmiştir. Üretilen sensör, QCM probun üzerine kaplanan ZnO-ChOx-PBS-Nafion çözeltisi ile oluşmuştur. Hazırlanan numunelerin farklı konsantrasyonlarıyla frekans değişimi gözlendi. Kolesterol konsantrasyonun frekans ile lineer değişmesi, hazırlanan biyosensörün kolesterol tespiti için çok kullanışlı ve yeni bir biyosensör cihazı için umut verici olduğu bulundu. Anahtar Kelimeler: Sensörler, Biyosensörler, Kuartz Kristal Mikrobalans, Kolesterol, Çinko oksit, Sol-jel Metod

In this study, hexagonal ZnO nanostructures were synthesized by sol-gel approach. The crystalline structures and surface morphology of the as prepared nanostructures were analyzed by several techniques like X-Ray Diffraction (XRD), Fourier transform infrared spectrum (FTIR), Scanning Electron Microscope (SEM), and Atomic Force Microscopy (AFM), respectively. The optical properties of the prepared ZnO nanoparticles were investigated by means of UV-VIS spectrophotometer. The biosensor activity of as prepared nanoparticles was tested utilized by Quartz Crystal Microbalance (QCM). The fabricated sensor was composed of ZnO-ChOx-PBS-Nafion solution coating onto QCM probe. We monitored the change of frequency with different concentration of the prepared specimens. It is found that the change of frequency with cholesterol concentration is linearly, indicating that the prepared biosensor is a very useful to detecting the cholesterol and promising as a new biosensor devices. Keywords: Sensors, Biosensors, Quartz Crystal Microbalance, QCM, Cholesterol, Zinc Oxide, Sol-gel Method
Preparation and characterization of nanomaterial based on cholestrol biosensors
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği