Bazı Karbonil Bileşikleri ile Kitosan Aşı Kopolimerlerinin Sentezi ve Karakterizasyonu - Gürsoy, Rüveyda Şener; Olgun, Uğursoy (Fırat University, 2022)
Öz: Bu çalışmada kitosan polimeri, sodyum kloroasetat, teraftalaldehit ve sinnamoil klorür ile modifiye edilmiştir. Kitosanın sodyum kloroasetat ile modifikasyon reaksiyonları; 1) öğütülerek, çözücüsüz, 120 °C de ve 2) etilen glikol çözücüsü kullanılarak 120 °C de olmak üzere iki farklı yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Kitosanın teraftalaldehit ile modifikasyon reaksiyonları; etilen glikol içerisinde 1) NaOH baz katalizörlüğünde ve 2) Sülfanilik asit katalizörlüğünde olmak üzere iki farklı yöntem ile yapılmıştır. Sentezlenen kitosan aşı kopolimerlerinin yapıları taramalı elektron mikroskobu (SEM), UV-vis. absorpsiyon, fluoresans emisyon ve FT-IR kızıl ötesi spektroskopisi teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir.