ECG Sinyallerinde Gürültü Gidermek için Dalgacık Dönüşümünün FPGA Tabanlı Donanımsal Gerçeklemesi - Üstündağ, Mehmet (My University, 2013)
Bu makalede, biyomedikal sinyal olan ECG sinyallerinde gürültü gidermek için dalgacık dönüşümü (DD)yöntemi ve donanımsal gerçeklemesi sunulmuştur. DDü ile gürültülü sinyal seviyelere ayrıştırılarak gürültülübileşenler eşikleme işlemine tabi tutulmuştur. Eşikleme yöntemlerinden biri olan yumuşak eşikleme kullanılarakgürültülü katsayılar sıfıra çekilmiştir. Eşikleme sonucunda elde kalan katsayılar tekrar birleştirilerek sinyalgürültüden arındırılmıştır. Gürültü giderim algoritmasının hem donanımsal hem de yazılımsal olarak kolay veesnek bir şekilde tasarlanıp değiştirilebilme ve programlanabilme özelliğini taşıması için FPGA (FieldProgrammable Gate Array Alan Programlanabilir Kapı Dizileri) tercih edilmiştir. Bu çalışmada, Xilinx serisiFPGA platformu kullanılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp; Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Robotik