BEŞ SEVİYELİ İNVERTERLERİN SDGM İLE KONTROLÜ - DENİZ, ERKAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi BEŞ SEVİYELİ İNVERTERLERİN SDGM İLE KONTROLÜ Erkan DENİZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 106 Bu tez çalışmasında Matlab/SimPower Systems'de, doğal örneklemeli sinüzoidal darbe genişlik modülasyon tekniği kullanılarak 3 fazlı bir RL yükünü besleyen çok seviyeli kaskat ve diyot kenetlemeli inverterlerin üç ve beş seviyeli IGBT yarıiletken anahtarlı devrelerinin benzetimi yapılmıştır. Diyot kenetlemeli inverterlerin üç seviyeli devresinin dışında daha üst seviyeli bütün devrelerinde gerilim dengesizlik problemi bulunmaktadır. Bu nedenle gerilim dengeleyici devreler kullanılarak, benzetimi yapılan diyot kenetlemeli inverterin de linkteki gerilim dengesizlik problemi giderilmiştir. Bunun yanı sıra elde dilen sonuçların karşılaştırılabilmesi bakımından 3-fazlı bir RL yükünü besleyen geleneksel iki seviyeli inverter için de bir benzetim çalışması yapılmıştır. Ayrıca beş seviyeli bir kaskat inverterden beslenen 3-fazlı asenkron motorun v/f kontrolü yapılmıştır. Anahatar Kelimeler: Çok seviyeli inverterler, kaskat inverter, diyot kenetlemeli inverter, gerilim dengesizlik problemi, sinüzoidal darbe genişlik modülasyonu, v/f kontrol. XII
Control of five level inverters with SPWM
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği