YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE GÖREV TEMELLİ ÖĞRETİM: DETAYLI BİR SİSTEMATİK DERLEME ÇALIŞMASI - ŞAHİN, FATMA NUR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretiminde Görev Temelli Dil Öğretimi yaklaşımı üzerine yürütülmüş ulusal ve uluslararası araştırmaları sistematik bir biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenci merkezli öğretim yaklaşımlarından biri olan TBLT, anlamlı iletişimi ve gerçek yaşamla bağlantılı görevlerin dil öğrenme sürecinde kullanılmasını ön plana çıkarır. Son yıllarda bu yaklaşım, öğrencilerin motivasyon, kaygı ve özgüven gibi duyuşsal faktörleri ile dil becerilerinin gelişimi üzerindeki etkisi nedeniyle İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenler arasında giderek daha fazla ilgi görmektedir. Araştırma kapsamında, 2000–2025 yılları arasında yayımlanan kırk uluslararası ve yirmi beş ulusal çalışma incelenmiştir. Bu çalışmalar; araştırma yöntemi, katılımcı özellikleri, veri toplama araçları, hedeflenen dil becerileri, duyuşsal faktörlerle ilişkileri ve yıllara göre dağılımı açısından analiz edilmiştir. Hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerini kapsayan bu sistematik derleme, TBLT'nin güncel eğilimlerini ve öğretimsel yansımalarını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmektedir. Elde edilen bulgular, TBLT'nin öğrencilerin konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerileri üzerinde anlamlı bir gelişme sağladığını ve motivasyon ile derse katılımı olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, teknolojiyle bütünleştirilmiş görev temelli uygulamaların öğrenen katılımını artırdığı ve derse yönelik olumlu tutumları desteklediği belirlenmiştir. Bununla birlikte, görev tasarımı, öğretmen yeterliliği ve ölçme-değerlendirme süreçleri gibi bazı uygulama zorluklarının devam ettiği görülmüştür. Sonuç olarak bu sistematik derleme, TBLT'nin yabancı dil öğretiminde etkili, yenilikçi ve duyuşsal yönü güçlü bir yaklaşım olduğunu vurgulamakta; gelecekteki araştırmalar ve sınıf uygulamaları için görev temelli ilkelerin daha verimli biçimde entegrasyonuna yönelik öneriler sunmaktadır.

The present study aims to systematically review both national and international studies on Task-Based Language Teaching (TBLT) in foreign language education. As one of the most prominent learner-centered approaches, TBLT emphasizes meaningful communication and the use of authentic tasks that promote language learning through real-life interaction. In recent years, it has attracted growing attention in English as a Foreign Language context due to its potential to enhance motivation, language skills, and communicative competence. In this study, a total of forty international and twenty-five national studies published between 2000 and 2025 were examined. The studies were analyzed according to their research design, participants, data collection tools, target language skills, their relation to affective factors in language learning, and their distribution by publication years. Both quantitative and qualitative research methods were included to ensure a comprehensive understanding of the current trends and pedagogical implications of TBLT. The findings revealed that TBLT has a significant positive impact on learners' speaking, writing, reading, and listening skills, as well as on affective domains including motivation and classroom participation. Moreover, technology-integrated TBLT applications have recently become more widespread and effective in promoting learner engagement. However, challenges such as task design, teacher readiness, and assessment practices still remain critical issues in implementation. In conclusion, this systematic review highlights the importance of TBLT as a dynamic and effective approach for EFL teaching. It also provides insights into how future research and classroom practices can further benefit from integrating task-based principles into modern language education.
Task based language teaching in EFL: A comprehesive systematic review
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı