DİYABET OLUŞTURULAN RATLARDA SERUM APELİN VE CHEMERİN DÜZEYLERİ - UFAT, HAKKAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Diyabet, insülin hormon sekresyonunun ve/veya insülin etkisinin mutlak veya göreceli azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara yol açan, oluşturduğu komplikasyonlar nedeniyle organ ve işlev kayıplarına sebep olup yaşam süresi ve kalitesini etkileyen kronik hiperglisemik bir grup metabolizma hastalığıdır. Bu çalışmada Streptozotosin ile diyabet oluşturulan ratlarda glukoz metabolizması ile ilişkisi olduğu düşünülen Apelin ve Chemerin düzeyleri tespit edilerek bunların diyabet ile ilişkisini saptamak amacıyla adipokinlerin insülin direnci ve beta-hücre fonksiyonları arasında her hangi bir ilginin olup olmadığı araştırıldı. Bu çalışmada 5 haftalık 250±20 gr ağırlığında Sprague Dawley cinsi 37 erkek ratlar kullanıldı. Kontrol (n=7) grubu olan ratlara standart beslenme uygulandı, Diyabet grubuna (n=30) 65mg/kg intraperitoneal tek doz Streptozotosin uygulanması takiben 3'üncü gün sonra kuyruk veninden alınan kan glukoz düzeylerininin 200 mg/dl olmasının tespiti ile ratlar diyabetik kabul edildikten sonra 1. grup 7.gün, 2. grup 14. gün ve 3. grup 21. gün sonu anestezi altında dekapitasyon gerçekleştirilerek serum örnekleri ve aort dokusu alınarak, örnekler çalışmamız için gerekli işlemlerden sonra incelendi. Kontrol grubuna göre diyabet oluşturan gruplarda serum Apelin, Chemerin, İnsülin, C-peptid, HbA1-C, LDL ve Ürik Asit parametrelerinde anlamlı olmayan değişiklikler saptandı. Kontrol grubu ile diyabet ve diyabet gruplarının da kendi aralarında anlamlı (p>0.05) bir fark bulunmamasına rağmen diyabet oluşturulan gruplar arasında rakamsal olarak serum Apelin, Chemerin, İnsülin, C-peptid, HbA1-C, LDL ve Ürik Asit düzeylerinin günlere bağlı olarak artığı tespit edilmiş. Elde edilen diğer verilere bakıldığında ise serum Glukoz, Glukoz1, HDL, Trigliserit, Kolesterol, HbA1C düzeylerinde ise anlamlı (p<0.05) bir fark olduğu görülmüştür. Sonuç olarak diyabetle apelin ve chemerin düzeylerinin rakamsal olarak arttığını ancak istatistiksel olarakda arttığını da söylemek için konu ile ilgili daha fazla çalışmalar yapılmasının uygun olacağını söyleyebiliriz. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Apelin, Chemerin, Rat

Diabetes is a chronic hyperglycemic metabolic disease leading carbonhydrate, protein, lipid metabolism disorders, effecting life span and quality causing organ and function disorders due to absolute or relative decrease of insuline secretion or its effect. In this study, impacted on glucose metabolism, apelin and chemerin levels of diabet generated rats having been detected, their relations by each one and insuline resistance of adipokins and ? cell function was investigated in order to know whether they have relations or not. Five weeks old Sprague Dawley rats were divided into three groups. Control group (n=7) were exerted standart diet, diabetes group (n= 10) were acceded diabetic by taking blood from tail ven three days after a single dose of interitoneal Streptozotosin aplicant (65mg/kg). First group were decapitated at the seventh day, second group at the fourteenth day last group at the twenty first day. Taken samples were examined according to process of the study. Whereas there was not statistical significance among control group and others, it has been detectes numerically increase in the serum apelin, chemerin, insuline, c- peptid, HbA1-c, LDL and uric acid levels between diabet generated rats. On the other hand glucose, glucose 1, HDL, trigliserid, cholesterol, HbA1-c levels were found out to have significant difference (p< 0,05) as we examined obtained data. As a result we are able to say Apelin and Chemerin levels numerically increased with diabetes, yet more studies must carry out and better outcomes need to have in order to say there are statistical increase. Key Words: Diabetes, Apelin, Chemerin, Rat
Serum apelin and chemerin levels in diabetes generated rats
Keywords: Biyokimya