OBEZ HASTALARDA SERUM SUBFATİN DÜZEYİ VE İNSÜLİN DİRENCİ İLİŞKİSİ - ÇAVLI, CUNDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2021)
Obezite prevalansı, dünyada giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2002 yılında obezitenin 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak kalacağını bildirmiştir. Günümüzde, önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeni obezitedir. İnsülin direnci, birçok organ sistemini etkileyen ve ciddi metabolik defektlere yol açan kompleks hücresel bir bozukluktur. Yeni keşfedilen bir adipokin olan subfatin beyaz adipoz doku ve iskelet dokusu tarafından salgılanır. Çalışmamızın amacı, obez hastalarda serum subfatin düzeyi ve insülin direnci arasında ilişki olup olmadığını saptamaktır. Çalışmamız kronik tanısı olmayan 18-60 yaş aralığındaki bireylerden oluşturuldu. 59' u obez vücut kitle indeksi (VKİ) 30 üstü 41'i obez olmayan 100 kişi çalışmaya dahil edildi. Hastaların HbA1c, AST, ALT, üre, kreatinin, Lipid düzeyleri, CBC sonuçlarına bakıldı. Çalışmaya katılan bireylerin yaş, cinsiyet, boy, kilo değerleri kaydedildi VKİ ve HOMA-IR değerlerİ hesaplandı. Ayrıca Subfatin düzeyi çalışılması için aprotinli tüplere kan alındı. Guruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark yoktu. Vaka grubunun kilo ve VKİ seviyesi kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulundu. Vaka grubunun insülin (p=0,002) ve HOMA-IR (p<0,001) değeri kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Vaka ve kontrol grubu arasında HbA1c değeri açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Vaka grubunun total kolesterol (p=0,023) ve LDL (p=0,001) değerleri kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Vaka grubunun glukoz değeri kontrol grubundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Fakat vaka ve kontrol grubu arasında üre, kreatinin, AST ve ALT açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Vaka grubunun subfatin düzeyi kontrol grubunun subfatin düzeyinden anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Vaka grubunda yapılan korelasyon analizinde subfatin ile yaş, HbA1c ve glukoz arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak subfatin düzeyinin obez hastalarda obez olmayanlara göre daha düşük olduğunu saptadık. Subfatinin bir biyo belirteç olarak kullanılabilmesi için daha geniş popülasyona sahip, çok merkezli yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: Obezite, subfatin, insülin direnci

The prevalence of obesity is increasing in the world. The World Health Organization (WHO) declared in 2002 that obesity will remain the most important health problem of the 21st century. Today, obesity is the second most important cause of preventable death after smoking. Insulin resistance is a complex cellular disorder that affects many organ systems and causes severe metabolic defects. Subfatin, a newly discovered adipokine, is secreted by white adipose tissue and skeletal tissue. The aim of our study is to determine whether there is a relationship between serum subfatin level and insulin resistance in obese patients. Our study consisted of individuals between the ages of 18-60 without a chronic diagnosis. A total of 100 people, 59 of whom were obese with a body mass index (BMI) above 30, and 41 of whom were not obese, were included in the study. HbA1c, AST, ALT, urea, creatinine, Lipid levels and CBC results of the patients were evaluated. Age, gender, height, weight values of the individuals participating in the study were recorded, and BMI and HOMA-IR values were calculated. In addition, blood was taken into tubes with aprotin to study the subfatin level. There was no significant difference between the groups in terms of age and gender. The weight and BMI levels of the case group were found to be significantly higher than the control group. Insulin (p=0.002) and HOMA-IR (p<0.001) values of the case group were found to be significantly higher than the control group. There was no significant difference between the case and control group in terms of HbA1c value. Total cholesterol (p=0.023) and LDL (p=0.001) values of the case group were found to be significantly higher than the control group. The glucose level of the case group was found to be significantly higher than the control group. However, there was no significant difference between the case and control groups in terms of urea, creatinine, AST and ALT. The subfatin level of the case group was found to be significantly lower than the subfatin level of the control group. In the correlation analysis performed in the case group, a negative significant correlation was found between subfatin and age, HbA1c and glucose. As a result, we found that the subfatin level was lower in obese patients than in non-obese patients. We think that new multicenter studies with a larger population are needed in order to use subfatin as a biomarker. Keywords: Obesity, subfatin, insulin resistance
The relationship of serum subfatin level and insulin resistance in obse patients
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları