Sahâbîlerin Yaptıkları Evlilikler Bağlamında Hz. Peygamber (s.a.s.) Döneminde Çok Kadınla Evlilik Üzerine Bir Değerlendirme - Acarlıoğlu, Ahmet (Fırat University, 2020)
İslâm'ın geldiği dönemde dünyada çok eşliliğe doğru bir eğilim bulunmaktaydı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşamış millet ve kavimlerin bir çoğunda çok kadınla evlilik görülmekteydi. Kadınlarla evlenme hususunda bir kısmında sayı sınırı dahi bulunmamaktaydı. Hz. Peygamber’in (sas) gönderilmiş olduğu Cahiliye Arap toplumunda da çok kadınla evliliğin örnekleri görülmekteydi. İslâm dini çok evliliğe sınır getirmiş ve bu bağlamda kadınların uğradıkları mağduriyetler de giderilmiştir. Bu çalışmamızda Cahiliye döneminde çok kadınla evliliğe ışık tuttuktan sonra sahâbîler arasında çok evlilik görülmesinin temel sebepleri ele alınacak ve sahâbîler arasında çok evliliğin hangi düzeyde görüldüğü hususu üzerinde durulacaktır. Sahâbîler sosyo-ekonomik durumlarına göre gruplar halinde değerlendirilmeye çalışılacak ve bu katmanlar arasında görülen farklılıklar tartışılacaktır.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları