Tavşanlarda kadmiyumun doku dağılımı üzerine bazı şelat yapıcı maddelerin etkisi - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 1996)
Bu çalışma, tavşanlarda kadmiyumun doku dağılımı üzerine L-sistein, metiyonin ve sodyum tiyosülfatın etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Araştırmada 48 adet tavşan kullanıldı. Her grupta 6 hayvan olacak şekilde 8 grup oluşturuldu. İki deney grubuna 20 $\\mu$ mol/kg ve 10 $\\mu$ .mol/kg kadmiyum klorür (D.A.) uygulandı. Diğer deney gruplarına 10 ve 20 $\\mu$ mol/kg kadmiyumla birlikte L-sistein (5 mmol/kg p.i), metiyonin (200 mg/kg p.i) ve sodyum tiyosülfat (400 mg/kg p.i.) ayrı ayrı uygulandı. Her gruptan ikişer adet hayvan sırasıyla 4,24 ve 48. saatlerde kesilerek karaciğer, böbrek ve kas kadmiyum düzeyleri tesbit edildi. Sadece kadmiyum verilen gruplarda kadmiyumun her iki dozunda da karaciğer kadmiyum yoğunluğunun yüksek böbrek yoğunluğunun ise düşük olduğu görüldü. Buna karşılık kadmiyumla birlikte L-sistein ve metiyonin uygulanan gruplarda bütün dönemlerde böbrek kadmiyum düzeyinin yüksek, karaciğer kadmiyum düzeyinin ise daha düşük olduğu gözlendi. Kadmiyumla birlikte sodyum tiyosülfat verilen gruplarda 4 ve 24. saatlerdeki düzeyler sadece kadmiyum verilenlere benzemekle beraber 48. saatte hem karaciğer hem de böbrekteki kadmiyum düzeyleri yüksek bulundu. Tüm gruplarda kas kadmiyum düzeyinin çok düşük olduğu ve gruplar arasında önemli bir farkın bulunmadığı görüldü. Sonuç olarak, kadmiyum klorür L-sistein ve metiyoninle birlikte uygulandığında karaciğere nazaran böbrekte daha fazla biriktiği ve bu yoğunlukta böbrekte hasar oluşturabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Metiyonin; tavşan; kadmiyum; şelatlaştırıcı ajanlar; sistein