AEROBİK EGZERSİZİN SAĞLIK İLİŞKİLİ FİZİKSEL UYGUNLUK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - Saygın, Özcan; Karacabey, Kürşat; Zorba, Erdal; Mengütay, Sami; Gelen, Ertuğrul (Fırat University, 2004)
Bu çalışma 6 hafta süresince haftada 3 gün 1 saatlik aerobik egzersiz programının 40-46 yaş grubu erkeklerde sağlık ilişkili fiziksel uygunluk özelliklerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya yaşları 40-46 arasında değişen 13 deney ve 14 kontrol grubu olmak üzere toplam 27 gönüllü sedanter erkek katılmıştır. Sağlık ilişkili fiziksel uygunluk özellikleri olarak kalp-dolaşım uygunluğu, kassal esneklik, kassal kuvvet ve vücut kompozisyonu değerlendirmeye alındı. İstatiksel hesaplamalar SPSS programında yapılmıştır. Elde edilen verilerin aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön-son testleri arasındaki farkları hesaplamak için Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi uygulanmıştır. Sonuç olarak; deney grubunun Maks VO2, suprailiac, supscapula, vücut yağ yüzdesi, yağ ağırlığı değerlerinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Dinlenik kalp atım sayısı, dinlenik sistolik kan basıncı, dinlenik diastolik kan basıncı, esneklik, el kavrama kuvveti, biceps, triceps ve yağsız vücut ağırlığı değerlerinde olumlu yönde gelişmeler olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır.