RATLARDA OLUŞTURULAN KORNEA NEOVASKÜLARİZASYONUNUN ÖNLENMESİNDE İNTERFERON-ALPHA-2B VE OCTREOTİDE'İN ROLÜ - DEMİR, TAMER (Fırat Üniveristesi, 1997)
Araştırma, oluşturulmuş korneal neovaskülarizasyonun önlenmesinde interferon-a-2b ve octreotidin etki düzeylerinin ortaya konulabilmesi amacıyla planlandı. Çalışma, ağırlıkları 250-300 gram arasında değişen toplam 15 adet Wistar-Albino cinsi erkek ratlar üzerinde gerçekleştirildi. Üzerinde çalışılan bütün ratların her iki gözünde aynı gümüş nitrat kalemi kullanılarak kornea santralinde 5 saniye süreyle yanık oluşturuldu. Buna paralel olarak deney hayvanları 5'er rattan oluşan (sağ ve sol olmak üzere toplam 10 göz) üç gruba (Kontrol grubu: oluşturulan yanık sonrası tedavi uygulanmayan grup, interferon grubu: 1,3,5 ve 7. gün interferon a-2b uygulanan grup, Octreotide grubu: günde 3 kez olmak üzere 7 gün süreyle octreotide uygulanan grup) ayrıldı. Çalışmanın bitiminde bütün ratların foto ataçmanlı oküler biyomikroskop altında korneal neovaskülarizasyon ve yanık uyarım dereceleri değerlendirilerek skorlandı ve fotoğrafları çekildi. Bütün ratların dekapitasyon sonrası gözleri enükle edilerek, alınan kesitleri foto ataçmanlı mikroskop altında histopatolojik yönden (ödem, polimorf çekirdekli lökosit yoğunluğu, fıbroblastik aktivite) değerlendirilerek resimlendi. Kontrol grubuna oranla, interferon grubunun korneal neovasküler ve histopatolojik parametreleri P<0.005, octreotide grubunun aynı değerleri P<0.001 düzeyinde daha düşük bulundu. Bahsedilen parametreler yönünden octreotide grubunun değerlerinin interferon grubuna nazaran P<0.05 derecesinde düşük olduğu gözlendi. Genel olarak, çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular interferon a-2b ve Octreotide uygulamasının neovaskülarizasyon üzerinde baskılayıcı olduğunu ortaya koymakla beraber, bu baskılayıcı etkinin octreotide uygulanan grupta daha belirgin olduğu görüldü.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göz Hastalıkları; Eye Diseases