LİSE ÖĞRETMENLERİNİN İŞ YAŞAM KALİTESİ VE İŞ DOYUMU DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - DEVECİ, ŞEYDA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada lise öğretmenlerinin iş yaşam kalitesi algıları ile iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Elazığ İl Merkezinde bulunan liselerde görev yapan 1548 öğretmen, örneklemini ise oranlı küme örnekleme yöntemi ile seçilen 320 lise öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak iş yaşam kalitesi ve iş doyumu ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların iş doyumu ölçeğine "katılıyorum" düzeyinde, içsel doyum alt boyutuna "katılıyorum" düzeyinde ve dışsal doyum alt boyutuna ise "katılıyorum" düzeyinde cevap verdikleri; öğretmenlerin iş doyumu ölçeği ve alt boyutlarına katılım düzeylerinin cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine bağlı olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı; yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve imkân düzeyleri değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin iş yaşam kalitesi düzeyleri "kararsızım", iş kariyer memnuniyeti "katılıyorum", genel iyi olma "kararsızım", işi kontrol edebilme "kararsızım", çalışma koşulları "kararsızım", iş yaşamında stres "katılmıyorum" ve aile-iş yaşamı dengesi alt boyutu düzeylerinin ise "katılıyorum" düzeyinde olduğu; öğretmenlerin iş yaşam kalitesi ölçeği ve alt boyutları katılım düzeyleri ile cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişkinin bulunmadığı, öğretmenlerin yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve imkân düzeyleri ile iş yaşam kalitesi ölçeği ve alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin iş doyumu ölçeği ve alt boyutlarına katılım düzeylerinin cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine bağlı olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermediği; yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve imkân düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğretmenlerin iş yaşam kalitesi algıları ve iş doyumu düzeylerinin orta düzeyde olduğu; iş yaşam kalitesi algıları ile iş doyumu düzeyleri arasında pozitif yönlü orta dereceli ve doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: İş yaşam kalitesi, iş doyumu, öğretmen, lise

In this study, it was aimed to determine the relationship between high school teachers' perceptions of work life quality and their job satisfaction. The study population of the study consisted of 1548 teachers working in high schools in Elazig City Center, and the sample of 320 high school teachers selected by proportional cluster sampling method. In the research, work life quality and job satisfaction scales were used as data collection tools. As a result of the study, the participants answered the job satisfaction at the level of "I agree", the internal satisfaction sub-dimension at the level of "I agree" and the external satisfaction sub-dimension at the level of "I agree" The teachers' participation levels in the job satisfaction scale and its subdimensions did not differ significantly depending on the variables of gender and educational status; It was determined that there is a statistically significant difference in terms of age, marital status, professional seniority and opportunity levels variables. Teachers' work life quality levels are "undecided", job career satisfaction "agree", general well-being "undecided", ability to control work "undecided", working conditions "indecisive", work life stress "disagree" and family-work life balance sub-dimension their level is "I agree"; It was determined that there was no statistically significant relationship between teachers 'participation levels in the work life quality scale and its sub-dimensions and the variables of gender and educational status, and there was a statistically significant relationship between teachers' other characteristics and the work life quality scale and its sub-dimensions. It was found that teachers' participation scores in the job satisfaction scale and its sub-dimensions did not differ significantly depending on the variables of gender and educational status; It has been determined that there is a statistically significant difference between age, marital status, professional seniority and opportunity levels. As a result, it is found that teachers' perceptions of work life quality and job satisfaction are at medium level; It was determined that there is a positive, moderate and linear relationship between perceptions of job quality of life and job satisfaction levels. Key Words: Job quality of life, job satisfaction, teacher, high school
The relationship between the working life quality and job safisfaction levels of high school teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim