Farklı su sıcaklıklarında deltamethrin uygulanan pullu sazan (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758)’da oksidatif stresin belirlenmesi - San, Ahmet Turan; Yonar, M. Enis (My University, 2017)
Bu çalışmada, farklı sıcaklıklarda deltamethrin uygulanmış pullu sazanda oksidatif stresin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla balıklar, termostatlı ısıtıcılarla su sıcaklıkları 23 oC'ye ayarlanmış 6 farklı cam akvaryumda stoklanmıştır. 15 günlük adaptasyon süresinden sonra, balıkların yerleştirildiği akvaryumlardan ikisinin su sıcaklığı 18 oC'ye düşürülürken, diğer ikisinin ise 28 oC'ye yükseltilmiştir. Bu gruplara 0.036 ?g/L konsantrasyonunda deltamethrin 14 gün süreyle verilmiştir. Deneme sonunda balıklardan karaciğer ve solungaç örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde lipit peroksidasyonun bir göstergesi olarak malondialdehit (MDA) düzeyi, redükte glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon S-transferaz (GST) aktivitesi belirlenmiştir. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, 18 ºC ve 28 ºC'deki grupların karaciğer ve solungaçlarındaki MDA düzeyinin arttığı görülmüştür. Sıcaklıktaki değişimle eşzamanlı olarak deltamethrin uygulanan gruplarda MDA düzeyleri 18 ºC ve 28 ºC'deki gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Bu artış sıcaklığın 23 ºC' de kaldığı ve deltamethrin uygulanan grupta da gözlemlenmiştir. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, 18 ºC ve 28 ºC'deki grupların karaciğer ve solungaçlarındaki GSH düzeyleri ve GST aktivitelerinin azaldığı belirlenmiştir. Sıcaklıktaki değişimle eşzamanlı olarak deltamethrin uygulanan gruplarda GSH düzeyleri ve GST aktiviteleri 18 ºC ve 28 ºC'deki gruplardan daha düşük bulunmuştur. Bu azalma sıcaklığın 23 ºC' de kaldığı ve deltamethrin uygulanan grupta da görülmüştür
Keywords: Biyoloji; Balıkçılık; Tıbbi Araştırmalar Deneysel