DUHOKTA (IRAK) KÜÇÜK SANAYİ - SALIH, NOBAR LAFKO (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, Irak'ın kuzeyinde bulunan Duhok ilinde endüstri sektörünün en önemli alanlarından biri olan küçük ölçekli sanayiler, kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın problemi birkaç soruyla özetlenebilir, bu tür sanayiler çalışma alanında eşit olarak dağılmakta mıdır? Coğrafi faktörlerin çalışma alanındaki dağılımları üzerindeki etkisinin kapsamı nedir? Ayrıca bu çalışma; küçük sanayiler için açık çok özel bir tanıma ulaşmayı Duhok ilindeki küçük sanayilerin gelişmesini takip etmeyi, dağılımı etkileyen yerleşme etkenlerini ortaya çıkararak ve sanayilerim kalkınmadaki rolünü alçılayarak bu tür sanayilerin yer açısından dağılımını tanımayı, küçük sanayilerin karşılaştığı sorunları tanımayı ve bu sorunlar için uygun çözüm önerileri bulmayı amaçlamıştır. Çalışmada; veriler ve bilgiler, temel eserler ve kurumsal kaynaklardan toplanarak farklı aşamalardan geçilmiştir. Alan çalışmalarından ve kaynaklarden elde edilen bilgilerin; istatistiksel analiz, dağılış haritaları, diğer açıklamalı haritalara aktarılmasının ardından, sonuçların orta çıkmasında yardımcı olan tablolar oluşturulmuştur. Çünkü bu çalışmanın amacı bu sorulara cevap vererek kesin sonuçlara ve mantıklı analizlere ulaşmaktır. Bu çalışma; teorik açıdan betimleme yöntemi, teorik açıdan ise bölgesel, usul, objektif ve analiz yöntemini kullanmıştır. bu yöntemlerde; rakam destekli sonuçları, tablo ve şekilleri elde etmek için çok sayıda kriter kullanılmıştır. Yapılan çalışmada Duhok'ta, piyasaya yakın olma faktörü, küçük sanayilerin yer seçme konusunda en önemli faktör olduğu ortaya çıkmaktadır. Organize sanayi siteleri bu anlamda önemlidir. Duhok merkez ilçesi; yerleşik sanayileri açısından birinci sırada yer almaktadır. İlde bulunan toplam 2.935 sanayi sitesi arasında %34,7'si Zaho ilçesinde bulunmaktadır. Çalışma bölgesinde değişkenlik faktörü 0,45 olduğu tespit edilmiştir. Bu da yüksek oranda değişken sanayi alanı olduğunu göstermektedir. Toplam gidere göre yıllık ortalama kar %43'tür. En yüksek oranda kar sağlayan sektör ise tekstil ve giyim, ardından metal sanayi, son sıra ise gıda sektörüdür. Duhok'ta küçük sanayilerin karşısına çıkan çok sayıda problemler vardır. Bu problemlerin en önemlisi teknoloji ile ilgilidir. Çalışma örneklerinde yer alan bu sorunla karşılaşanların oranı %26,4 iken ikinci sıradaki problem ise pazarlamadır. Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Küçük Sanayi, Duhok İli, Irak

This study which is entitled Small Industries in Dohuk in north of Iraq examined one of the sectors of industrial activity. This sector is concerned with small industries and the study dealt with it in a detailed and comprehensive way. These industries are prominent in the area of study and are related to growth, urban development, the development of housing projects and infrastructure and are important for all development sectors. The problem of the study can be summarized in many questions aimed at question whether these small projects are distributed equally and what is the effect of geographical factors on their distribution in the area of study. Also, it aimed at reaching to a clear definition of small industries and clarifying the most important aspects and characteristics of these industries. Moreover, it follows the growth and development of small industries in Iraq in general and in Duhok Governorate in particular and it follows a nature of place distribution of industries. It aimed at showing the factors of industrial inhabitance affecting this distribution and the role of these industries in development and showing the main problems that these small projects suffer from suggesting the suitable solutions for them and drawing the future image of their directions. The study has gone through many stages including collecting data and information from library and institutional resources and then there is the field study and extracting the data in indexes and tables. This researcher has depended on this data in inference and interpolation through statistical analysis and using visual representation such as maps of distribution, illustration maps and diagrams. The study has followed the descriptive methodology in the theoretical part and the provincial, explanatory, objective and analytical methodology in the application part in which there have been many criteria to get to the final results of numbers, tables and figures. Duhok district; It remarked as a first in terms of established industries, 34.7% of the total 2935 industrial sites in the province are in Zaho district. The variability factor was found to be 0.45 in the study area. This shows that there is a highly variable industry area. Average annual profit is 43% based on total expenses. The sector with the highest profit is the textile and clothing, followed by the metal industry, and the last is the food sector. There are many problems faced by small industries in Duhok. The most important of these problems is related to technology, while the rate of those who encounter this problem in the study samples is 26.4%, the second problem is marketing. Keywords: Economic, Small industries, Dohuk province, Iraq
Small industtry in Duhok (Iraq)
Keywords: Coğrafya; İşletme; Ekonomi