ELAZIĞ YÖRESİNDE VİRAL HEPATİT A PREVALANSININ ARAŞTIRILMASI - AKBULUT, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 1993)
Bu çalışma; Elazığ yöresinde hepatit A prevalansının, dolayısıyla ülkemizdeki prevalansın ortaya çıkarılmasına yardımcı olunması, bölgemizde tam olarak bilinmeyen hepatit A'nın geçirilme yaşının bulunması ve henüz yeni kullanıma girmekte olan hepatit A aşısının hangi yaşlarda yapılmasının uygun olacağının saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya; Kasım 1991 ile Temmuz 1992 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Elazığ Devlet Hastanesi ve Elazığ Sosyal Sigortalar Hastanesi, Elazığ'da bulunan İzzet Paşa, Rüstem Paşa, Göktayoğlu, Aksaray, Kültür, Abdullah Paşa sağlık ocaklan'na sarılık dışındaki nedenlerle müracat edenlerle, sağlık ocaklarının sağlık taramaları sırasında, 0-18 yaşlarından toplam 941 kişi alındı. Her olguya önceden hazırlanan formlar dolduruldu ve 2 mi. venöz kan örneği alındı. Ayrılan serumlarda, Abbott HAVAB kiti kullanılarak ELISA yöntemiyle Anti-HAV araştırıldı. Bölgede 0-18 yaşlarında genel olarak Anti-HAV prevalansı %72.5 olarak belirlendi. 1. yaşta %12.1, 6. yaşta %72.5 oranında pozitiflik bulunurken, 14 yaş ve üzerinde %100 oranında pozitiflik olduğu gözlendi. Antikor pozitifliğinin, cinse bağlı olarak farklılık göstermediği saptandı. 13 yaş ve altındaki çocuklarda; kırsal kesimde, kentsel kesime göre ve düşük sosyoekonomik bölgeden gelen çocuklarda; yüksek sosyoekonomik bölgeden gelenlere göre daha yüksek oranda antikor pozitifliği saptandı (P<0.05). Anne ve babanın eğitim seviyesi yükseldikçe çocuklarının hepatit A infeksiyonuna daha ileri yaşta yakalandığı, infeksiyonun daha çok anikterik olarak geçirildiği ve bulaşmada çevredeki sanlıklı kişilerin önemli rolü bulunduğu tespit edildi.49 Sonuç olarak ; bölgemizde antikor oranının yüksek olması yörenin sosyoekonomik, kültürel ve hijyenik şartlarının yetersizliği ile uyumlu bulunmuştur. Ülkemizde genel olarak Hepatit A taramasının yapılıp, gerekirse İlende kombine aşının uygulanması için çalışmaların yapılmasının uygun olacağı kanaatine varıldı.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases