PROSTATIN BENİGN HİPERPLAZİLERİ İLE ADENOKARSİNOMLARININ TANI VE AYIRICI TANISINDA AGNOR VE PCNA`NIN YERİ - ÖZERCAN, İBRAHİM HANİFİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
1988-1994 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında incelenerek prostat adenokarsinomu tanısı almış 25 olgu ile benign prostat hiperplazisi tanısı almış 10 olguda proliferatif aktivite değerlendirilerek tanıdaki yeri tartışıldı. Bu amaçla olgulardan elde edilen parafın kesitlere tmmunohistokimyasal bir yöntem olan PCNA ile histokimyasal bir yöntem olan AgNOR uygulandı. AgNOR yöntemi uygulanarak yapılan incelemede nukleolus içinde ve dışında seçilebilen AgNOR benekcikleri sayılarak ortalama AgNOR sayıları bulundu. PCNA indeksi ise pozitif boyanmış tümör hücre nukleuslanmn yüzdesi olarak hesaplandı. Benign hiperplazileıie karşılaştırıldığında karsinom derecesine parelel olarak hem ortalama AgNOR değerlerinin hem de PCNA indekslerinin arttığı tesbit edildi. Benign hiperplaziler ile iyi, orta ve kötü diferaırsiye karsinomlar arasında AgNOR değerleri arasında belirgin fark olduğu görüldü. Ancak iyi diferansiye karsinomlar ile orta derece diferansiye karsinomlar arasındaki fark anlamlı bulunmadı(p>0.005). Orta derece diferansiye karsinomlar ile kötü diferansiye karsinomlar arasındaki fark anlamlıydı (p< 0.005). PCNA yönteminde ise BPH ile iyi diferansiye karsinomlar arasındaki ilişki anlamlıydı(p<0.005). Orta derece diferansiye karsinomlar ile kötü diferansiye karsinomlar arasındaki farklılık ise daha anlamlıydı(pO.OOOl). Her iki yöntem arasında ilişkinin araştırılmasında, AgNOR ve PCNA arasında orta (r=0.514) ve kötü diferansiye karsinomlarında(r=0.600) ilişki anlamlıydı. Sonuç olarak prostatın benign hiperplazileri ve iyi diferansiye karsinomlarının ayırımında her iki yöntemin birbirine mutlak üstünlüğü saptanmadı. Ancak iyi diferansiye prostat karsinomları ile orta derecede diferansiye prostat karsinomlarında AgNOR yöntemi değersiz bulunurken, PCNA indeksi anlamlı bulundu Prostatın orta ve kötü diferansiye karsinomlarının ayırımında ise her iki yöntem de anlamlı bulunmakla birlikte PCNA 'nın AgNOR'a tercih edilecek bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Patoloji; Pathology