SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ÖN TANILI HASTALARIN KAN VE BEYİN OMURİLİK SIVISI ÖRNEKLERİNDE BATI NİL VİRÜSÜ'NÜN ARAŞTIRILMASI VE SONUÇLARIN KARŞILAŞTIRILMASI - BAYAR, ZÜLFÜ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Dünyada en sık görülen arbovirüslerden biri olan Batı Nil Virüsü (BNV); ilk defa 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil kesiminde izole edilmiştir. Batı Nil Virüsü (BNV), Flaviviridae ailesi, Flavivirüs cinsi ve Japon ensefaliti virüsu (JEV) serokompleksi içerisinde sınıflandırılan, 45-50 nm büyüklüğünde, zarflı ve ikozahedral yapılı bir RNA virüsüdür. Bu virüsün asıl önemi, santral sinir sistemi(SSS)'ni tutarak ensefalit ve menenjite ve ölüme sebep olmasından ileri gelir. Batı Nil Virüsü'nün virolojik tanısı, kan ve/veya beyin-omurilik sıvısı (BOS)'nda BNV'ye özgü antikorların veya viral nükleik asidin gösterilmesi ile konur. Yapılan bu çalışmada, SSS enfeksiyonu ön tanılı olup herhangi bir patojen mikroorganizma tespit edilemeyen 47 hastanın, Fırat Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarına gönderilen rutin BOS ve kan örneklerinde, ELISA yöntemi ile BNV IgG ve IgM antikoru negatif olarak saptanmıştır. Sadece bir hastanın kan örneğinde BNV IgM şüpheli pozitif saptanmıştır. Bu şüpheli örneğin BOS'u ve kanı Real Time-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) yöntemi ile negatif bulunmuştur. Bu sonuç ELISA yönteminde görülebilen çapraz geaksiyonlara bağlanmıştır. Benzer şekilde tüm örnekler RT-PCR yöntemi ile de çalışılmış BNV'ye ait RNA tespit edilememiştir. Bizim çalışmaya aldığımız hastaların yaş ortalaması 19 olup, diğer çalışmalara oranla oldukça düşük bulunmuştur. Yapılan çalışmalarda BNV seropozitifliği yaş ortalaması ile doğru orantılı olarak artmış bulunmaktadır. Bizim çalışmamızda BNV seronegatifliği büyük ölçüde yaş ortalamasının küçük olmasına bağlanmıştır. Ayrıca PCR ve ELISA'yı beraber dikkate aldığımızda çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre, bölgemizde BNV sirkülasyonu aktif olmayıp, ekolojik koşulların değişmesi durumunda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olacaktır. Çalışmamızın bu konuda ülkemiz BNV veri tabanına fayda sağlamasını ümit etmekteyiz. Anahtar Kelimeler: BNV, BOS, ELISA, RT-PCR

One of the most common arbovirus in the world of West Nile Virus (WNV) firstly isolated in 1937 in West Nile areas of the Uganda. West Nile Virus (WNV) is classified in the Japanese encephalitis virus (JEV) serokompleks of genus flavivirus of family Flaviviridae, enveloped, size 45-50 nm and icosahedral a RNA virus. The main importance of this virus, is to affect of the central nervous system and cause encephalitis, meningitis and death. Virological diagnosis is investigation of specific West Nile Virus antibodies or viral nucleic acid in blood and / or cerebrospinal fluid. In this study, WNV IgM and IgG antibodies were determined to be negative with ELISA methods in Cerebrospinal Fluid (CSF) and blood samples that sent to Central Laboratory of Firat University Hospital as routine 47 patients, undetectable any pathogenic microorganisms, with preliminary ınfectıon of central nervous system. In only one blood sample of all patient's samples was found suspicious positive WNV IgM. The CSF and blood samples of this WNV IgM doubtful sample were found negative by RT-PCR method. These result is tied to the cross reaksiyon can be seen in the ELISA method. Similarly, all samples are studied by RT-PCR method and couldn't be detected the RNA belonging to WNV. The average age of the patients, we take our work, is 19. This was significantly lower than in other studies. WNV seropositivity has increased direct proportion to the average age in the studies. In our study, BNV seronegativity is substantially relationship to the small average age. Also according to the data we obtained in our study with PCR and ELISA, WNV circulation is not active in our region, more comprehensive studies will be needed in the event of a change of ecological conditions. We hope on this issue our work to be benefit of WNV database in our country. Keywords: WNV, CSF, ELISA, RT-PCR
Investigation of west ni?le vi?rus i?n cerebrospi?nal flui?d and blood samples i?n pati?ents wi?th preli?mi?nary infection of central nervous system and comparison of conclusion
Keywords: Mikrobiyoloji