Annelerin Annelik Rolü ve Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi: Tanımlayıcı Çalışma - Kurt, Nuray; Özkan, Hava (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışma, annelerin annelik rolü ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı türde olan araştırma Elazığ merkezde bulunan 4 aile sağlığı merkezine kayıtlı 0-3 yaş arası çocuğu olan, Haziran 2019 ve Ocak 2020 tarihleri arasında aile sağlığı merkezlerine başvuran 342 anne ile yürütülmüştür. Araştırma verilerin toplanmasında; kişisel bilgi formu, Anne Olma Ölçeği (AOÖ) ve Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ) kullanılmıştır. Formlar, annelere uygulanmadan önce araştırma hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Her bir anne ile görüşme, anket ve ölçekleri doldurma yaklaşık 15-20 dakika sürmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde; güvenilirlik testi, yüzdelik dağılım, ortalama, tek yönlü varyans analizi, t-testi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin; yaşanan yer, eğitim, çalışma durumu, aile tipi, gelir durumu algısı, gebelik sayısı, doğum şekli, gebeliği planlama durumu, doğumda sorun yaşama durumu, doğum öncesi bakım alma, doğum ve doğum sonrası destek alma durumu ve çocuğun cinsiyetinin annelik rolünden duyulan memnuniyeti etkilemediği belirlenmiştir (p>0,05). Annelerin yaşının, annelikten duyulan memnuniyeti etkilediği saptanmıştır (p<0,05). AOÖ ile OMÖ puan ortalamaları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; annelerin annelik rolü ile mutluluk düzeyleri arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (p<0,01, r=-0,369). Sonuç: Annelerin, AOÖ’den ve OMÖ’den aldıkları toplam puan ortalamasına göre annelik rolünden duyulan memnuniyetin ve mutluluk düzeylerinin ise iyi düzeyde olduğu saptanmıştır. Annelik rolünden duyulan memnuniyet arttıkça mutluluk düzeyinin arttığı belirlenmiştir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Patoloji; Psikoloji