KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE TERÖRİZM - BERBER, TANER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışma, küreselleşen dünyada terörizmin; izlediği yolu, küreselleşme sürecinden etkilenimini göz önünde tutarak geçmişten geleceğe terörizmin ortaya çıkış biçimlerini, özellikle de küreselleşmenin terörizme olan etkilerini konu edinmektedir. Çalışmanın amacı; terörizmin toplumsal nedenlerini ve sosyal kurumlarla olan ilişkilerini belirtmek ve terörizmin, uluslararası boyutunun önemini ortaya koymaktır. Bunun için de küreselleşme sürecinde uluslararası ilişkiler, siyaset ve terörizm ilişkisini açıklama amacındadır. Çalışma, giriş ve yedi bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde küreselleşmenin kavramsal çerçevesi verilmiştir. İkinci bölümde terör ve terörizm kavramları ile terörizm ile ilgili şiddet, anarşi, nihilizm, saldırganlık ve bu gibi kavramlar üzerinde durulup terörizmin toplumsal nedenleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde terörizmin ideoloji, örgüt ve şiddet unsuru üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde uluslararası terörizmin, kavram çerçevesi ve nitelikleri detaylı olarak açıklanmıştır. Beşinci bölümde tarihsel süreç içinde çeşitli terörizm hareketleri üzerinde durulmuştur. Altıncı bölümde terörizmin felsefe ve teorileri açıklanmıştır. Yedinci bölümde ise enformasyon çağı ve küreselleşme bağlamında terörizm ele alınarak küreselleşmenin terörizme olan ekonomik, teknolojik, hukuki, siyasal ve sosyo-kültürel etkileri açıklanmıştır Anahtar Sözcükler : Terör, Terörizm, Küreselleşme, Anarşi, Uluslararası Terörizm

The Universty of Fırat Social Sciences Institute Sociology Science Branch 2004, Page: 104 This study aims the effects of the terronzm in the process of globalization. Having regarded the terrorism in the globalization wold, the way the terror follows, the way it came out from past to the present has been studied. The aim of our study is to state the communal reasons of the terror and its relations with social foundations and to state the international dimensions of it. That's why international relation in the process of the globalization aims to explain the ralations of politics and terrorism. This study consists of an introduction and seven chapters. In the introduction, the subject of the study and its aim has been dealt. In the first chapter the conceptual phrame of the globalization has been explained. In the second chapter we emphasized the concepts of terror and terrorism, violence, anarchy, nihilism, aggression and explained the communal reasons of terror. In the third chapter we emphasized the components of the ideology of terror, organization and aggression. In the fourth chapter international terrorism, its conceptual element and its types have been explained in detail. İn the fifth chapter different terrorist activities were explained in the process of history. In the sixth chapter the philosophy and teory of terrorism has been explained. In the seventh chapter terror has been dealt in the process of information period and the economical, technological, legal, political and socio-cultural effects of the globalization to the terror have been explained. Key Words: Terror, Terrorizm, Globalization, Anarchy, International Terrorizm
Teror in the procession of globalization
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; Sosyoloji; Sociology; Uluslararası İlişkiler; International Relations