SINIF ÖĞRETMENLERİNİN REKREASYON FAALİYETLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN VE REKREASYON AKTİVİTELERİNE KATILIM SIKLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (DİYARBAKIR İL ÖRNEĞİ) - ŞAHİN, ALİM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın temel amacı Diyarbakır ilinde görevli sınıf öğretmenlerinin bazı demografik bilgileri ile Rekreasyon Faaliyetlerine İlişkin Görüşlerinin ve Rekreasyon Aktivitelerine Katılım Sıklıklarının Değerlendirilmesi oluşturmuştur. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Diyarbakır ili 2022-2023 eğitim öğretim yılında aktif görev yapan 505 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Bu öğretmenler 349 kadın, 156 erkek öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada verileri elde etmek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Rekreasyon Fayda Ölçeği, Rekreasyon Etkinliklerine Katılım Sıklığı Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların rekreasyon faaliyetlerine ilişkin görüşlerinin, rekreasyon aktivitelerine katılım sıklığının demografik değişkenler açışından karşılaştırılması için ve araştırma verilerinin gruplara göre değişimi bağımsız örneklem t testi ve ANOVA analizi ile yapılmıştır. Değişkenler arası ilişki Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, 'Rekreasyon Fayda Ölçeği- RFÖ' ve 'Rekreasyon Etkinliklerine Katılım Sıklığı Ölçeği', sınıf öğretmenleri açısından tüm alt boyutlarda; cinsiyet, medeni durum, yaş durumu, mesleki deneyim, gelir durumu ve düzenli fiziksel aktivite açısından istatistiki olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. İdari görev alma durum değişkenine göre ise sınıf öğretmenlerinin idari görev alma değişkenine göre t-testi incelendiğinde RFÖ' nin aldıkları toplam puan ve alt boyutlar açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Öğretmenlerinin idari görev alma değişkenine göre t-testi incelendiğinde Rekreasyon Etkinliklere Katılım puan ortalaması arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.

The main purpose of this research was to evaluate some demographic information of primary school teachers working in Diyarbakır, their Opinions on Recreation Activities and the Frequency of Participation in Recreation Activities. Survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the study consisted of 505 classroom teachers working actively in Diyarbakır province in the 2022-2023 academic year. These teachers consist of 349 female and 156 male teachers. In order to obtain the data in the study, the personal information form prepared by the researcher, the Recreation Benefit Scale, and the Frequency of Participation in Recreational Activities Scale were used. In order to compare the views of the participants on recreational activities, the frequency of participation in recreational activities in terms of demographic variables, and the change of research data according to groups, independent samples t-test and ANOVA analysis were used. The relationship between the variables was examined by Pearson correlation analysis. According to the results of the analysis, 'Recreation Benefit Scale-RFI' and 'Frequency of Participation in Recreation Activities Scale' in all sub-dimensions for Classroom Teachers; gender, marital status, age status, professional experience, income status and regular physical activity were found to be statistically significantly higher. When the t-test was examined according to the variable of taking administrative duties, no statistically significant difference was found in terms of the total score and sub-dimensions of RSS. When the t-test was examined according to the variable of taking administrative duties of the teachers, no significant difference was found between the mean score of Participation in Recreation Activities.
Evaluation of classroom teachers' opinions on recreation activities and the frequency of participation in recreation activities (Diyarbakır province example)
Keywords: Spor