KAYA KEKLİKLERİNDE (ALECTORİS GRAECA) FARKLI BARINDIRMA ŞEKLİNİN YUMURTA VERİMİ, KULUÇKA ÖZELLİKLİKLERİ VE YUMURTA KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - AYSÖNDÜ, MEHMET HANİFİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
KAYA KEKLİKLERİNDE (ALECTORİS GRAECA) FARKLI BARINDIRMAŞEKLİNİN YUMURTA VERİMİ, KULUÇKA ÖZELLİKLERİ ve YUMURTAKALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİMehmet Hanifi AYSÖNDÜÖZETBu çalışma entansif şartlarda kafes ve sürü sisteminde yetiştirilen kaya kekliklerindeyumurta verimi, kuluçka ve yumurta kalite özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Yirmi altı adet erkek 78 adet dişi keklik 1 erkek: 3 dişi olacak şekilde 13 erkek: 39 dişikeklik kafes sistemine, 13 erkek: 39 dişi keklik de yer sisteminde oluşturulan bölmelereyerleştirildi. Kekliklere günde 16 saat aydınlatma yapıldı. Yem ve su ad libitum olarak verildi.Sürü ve kafes kekliklerinden elde edilen ortalama yumurta verimi, yumurta verimi(%), yumurta ağırlığı, döllülük oranı, kuluçka randımanı ve çıkım gücü değerleri sırasıyla;49.43 ve 49.35 adet, % 39.87 ve % 39.79, 20.57 g ve 20.60 g, % 72.55 ve % 90.25, % 67.09ve % 78.09 ve % 92.48 ve % 86.64 olarak gerçekleşmiştir. Gruplarda; döllülük oranı(P<0.001), kuluçka randımanı (P<0.01) ve çıkım gücü (P<0.05) değerleri arasında bir farklılıkbulunurken, yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yumurtlama randımanı değerlerinde herhangibir farklılık bulunamamıştır (P> 0.05).Yumurta kalitesi için ise sürü ve kafes kekliklerinden elde edilen ortalama yumurtaağırlığı, şekil indeksi, sarı indeksi, ak indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, sarı ağırlığı, akağırlığı, sarı rengi ve haugh birimi değerleri sırasıyla; 22.33g ve 22.03 g (P>0.05), 75.13 ve74.22 (P>0.05), 47.22 ve 46.70 (P>0.05), 7.55 ve 7.31 (P>0.05), 0.31 mm ve 0.30 mm(P>0.05), 3.13 g ve 2.99 g (P<0.05), 7.85 g ve 7.74 g (P>0.05), 11.35 g ve 11.29 g (P>0.05),10.16 ve 9.53 (P<0.05) ve 91.10 ve 89.59 (P>0.05) olarak gerçekleşmiştir.Sonuç olarak, kaya kekliklerinde kuluçka sonuçları bakımından sürü sistemine görekafes sisteminde daha iyi sonuçlar alınmıştır. Ancak döllü yumurtadan çıkan civciv oranlarıaçısından sürü sistemindeki kekliklerin daha iyi olduğu tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Keklik, yumurta verimi, kuluçka özellikleri, yumurta kalitesi özellikleri

THE EFFECTS OF DİFFERENT HOUSING SYSTEMS ON THE EGGPRODUCTION, HATCHABILITY AND EGG QUALITY IN ROCK PARTRIDGESMehmet Hanifi AYSÖNDÜABSTRACTThis study was carried out to determine the effects of intensive cage and flock systemconditions on the egg production, hatchability and egg quality characteristics in rockpartridges.Twenty-six male and 78 female partridges were used as 1 male to 3 female. In thefirst group, 13 male and 39 female adult rock partridges were mated in cages. In the secondgroup, 13 male and 39 female adult rock partridges were mated in flock. The artificialphotoperiod was about 16 hours per day. Birds were fed ad libitum.Average of egg production, a percentage of egg production, egg weight, fertility,hatchability and hatchability of fertilized eggs of flock and cage rock partridges groups weredetermined as; 49.43 and 49.35, 39.87 % and 39.79 %, 20.57 g and 20.60 g, 72.55 % and90.25 %, 67.09 % and 78.09 % and 92.48 % and 86.64 %, respectively.There were significant differences between groups in respects of fertility (P<0.001),hatchability (P<0.01) and hatchability of fertilized eggs (P<0.05). But there were nosignificant differences between groups in respects of egg production, egg weight and eggproduction percentage (P>0.05).Average egg weight (g), shape index, yolk index, albumen index, shell thickness(mm), shell weight (g), yolk weight (g), albumen weight (g), yolk color and Haugh Unite foregg quality characteristics of flock and cage rock partridges groups were determined as; 22.33and 22.03 (P>0.05), 75.13 and 74.22 (P>0.05), 47.22 and 46.70 (P>0.05), 7.55 and 7.31(P>0.05), 0.31 and 0.30 (P>0.05), 3.13 and 1.99 (P<0.05), 7.85 and 7.74 (P>0.05), 11.35 and11.29 (P>0.05), 10.16 and 9.53 (P>0.05) and 91.10 and 89.59 (P>0.05), respectively.As a result cage system is better than flock system at the fertility and hatchability.But flock system is better than cage system in respect of hatchability of fertilized eggs.Key words: Partridge, egg production, hatchability, egg quality characteristics
The effects of different housing systems on the egg production, hatchability and egg quality in rock partridges
Keywords: Veteriner Hekimliği