NÜBÜVVETİN ŞİA'DAKİ İMAMET ANLAYIŞINA ETKİSİ - İNCE, HANİFİ (Fırat Üniveristesi, 2003)
İmamet, İslam toplumunun devlet başkanlığım ifade etmektedir. Onu nübüvvetin devamı olarak görmek yanlıştır. Devlet başkanlığı toplum için gereklidir, fakat bu işin Allah'ın nassı ile belirlendiğini söylemek yanlıştır. İmameti, nübüvvetin devamı olarak görmenin neticesinde peygambere iman, onun Allah tarafından seçilmişliği inancı, Allah'ın buyruklarını vahiyle aldığı görüşü, bunu aktarırken hatadan korunmuştuk ilkesi ve davalarının doğruluklarını ispat için kullandıkları mu'cize olayı, Şia tarafından imamlara da verilmiştir. Bu noktada onlar "İmamet felsefelerini" oluştururken, nübüvvet kurumundan en üst düzeyde etkilenmişlerdir. Ancak bu görüşler Kur'an'î temellerden yoksundur.

"îmamet" means the state leader of the islamic community. It is wrong idea to see its the continue of prophety. Leading of the state necessary for the community but it is wrong to say solving this problem by clearly the dogma of the God. After the result of seeing imamet the continue of prophety; prophet belief, choice of the Imam by Allah, the idea of the orders of Allah by revelations, transshigment of this the principle of covering unfalse building and the miracle event that is used their lawsuit truths take given to Imams by Şia. At this point they had been effected mostly from prophety building while they were building imamet falsification. But these ideas don't have any Koran root. Key Words : - Nübüvvet -imamet -Şia -Leader of state
The Effect prophety of İmamet at the Şia
Keywords: Din; Religion