ANTİDEPRESAN OLARAK KULLANILAN BUPROPİYON, PAROKSETİN VE AGOMELATİNİN ERKEK SIÇANLARDA PUBERTEYE GEÇİŞ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - YARDIMCI, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yapılan çalışmada selektif serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) paroksetin, dopamin-norepinefrin geri alım inhibitörü bupropiyon ve melatonin agonisti agomelatinin erkek sıçanlarda puberteye giriş, üreme parametreleri ve beslenme davranışına olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 21 günlük Spraque-Dawley cinsi erkek yavru sıçanlar kullanılmıştır. Hayvanlara post-natal 21.günden 90.güne kadar gastrik gavaj yoluyla paroksetin, bupropiyon ve agomelatin verilmiştir. Uygulama sürecinde, gıda alımı, su tüketimi ve vücut ağırlığında hiçbir grupta kontrol grubuna göre farklılık bulunmadı. Yapılan değerlendirmelerde puberte giriş günü ve giriş ağırlığında kontrol grubuna göre herhangi bir farklılık meydana gelmediği tespit edildi. Serum gonadotropin seviyeleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, FSH seviyelerinde bir değişim meydana gelmediği, LH seviyesinin ise sadece bupropiyon grubunda anlamlı ölçüde arttığı belirlendi. Leptin seviyelerinde uygulama gruplarında kontrole göre bir değişim olmadığı görüldü. Testosteron seviyelerinde ise bupropiyon ve agomelatin gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı bir artış meydana geldiği tespit edildi. Sperm parametreleri değerlendirildiğinde tüm gruplarda sperm sayısının kontrol grubuna göre anlamlı oranda azaldığı, toplam sperm anomalisinin arttığı, sperm motilitesinin ise sadece bupropiyon grubunda azaldığı belirlendi. Elde edilen sonuçlar, paroksetin bupropiyon ve agomelatinin erkek sıçanlarda puberteye giriş ve beslenme davranışı üzerine etkisinin olmadığını, sperm parametrelerini ise olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Çalışmamız paroksetin, bupropiyon ve agomelatinin puberteye girişe nasıl etki ettiğine dair yapılan ilk çalışma olma özelliği taşımaktadır.

The aim of the present study was to investigate effects of selective serotonin reuptake inhibitör (SSRI) paroxetine, dopamine and norepinephrine reuptake inhibitor bupropion and melatonin agonist agomelatine on puberty onset, reproductive parameters and feeding behaviour in male rats. For this purpose, prepubertal male, Sprague-Dawley rats, aged 21 days, were used. Paroxetine, bupropion and agomelatine were administered in all animals by gastric gavage from post-natal day 21 to 90. In the treatment process, it was not found that significant difference in treatment groups with respect to the food and water intake, body weight compared with control group. In assessments, our results showed that there was not significant change in puberty onset day and pubertal weight. There were no any significant differences in treatment groups with respect to the FSH levels and LH level significantly increased only in bupropion group compared with control group. Leptin levels were unchanged in all treatment groups. Significant increases in testosterone levels were found in bupropion and agomelatine groups compared with control group. When sperm parameters evaluated, it was found that sperm count significantly decreased and total sperm abnormalities increased in all treatment groups compared with control group and sperm motility decreased in only bupropion group. Our results suggest that paroxetine, bupropion and agomelatine have no significant effect on puberty onset and feeding behaviour and affect negatively sperm parameters in male rats. Our study is the first study at investigating the effects of paroxetine, bupropion and agomelatine on puberty onset.
Effects of paroxetine, bupropion and agomelatine, which are used as antidepressants, on puberty onset in male rats
Keywords: Fizyoloji