Bingöl Yöresi Bal Arılarında Varroasis'in Yaygınlığı - Kesik, Harun Kaya; Kutlu, Mehmet Ali; Kılınç, Seyma Günyaktı; Gül, Abdurrahman; Simsek, Sami (My University, 2022)
Bu çalışma, Mayıs - Eylül 2020 tarihleri arasında Türkiye’de arıcılığın yaygın olarak yapıldığı Bingöl ilinde bulunan bal arılarında (Apis mellifera) Varroasis enfestasyonunun yaygınlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma süresince Bingöl Merkez ile 6 ayrı ilçesinde bulunan 41 farklı arılıktan 2440 arı kolonisi amitraz uygulaması yapılarak varroasis yönünden incelendi. Araştırma sonucunda incelenen kolonilerin %33.92 oranında Varroa spp. ile enfeste olduğu tespit edilmiştir. Bakısı yapılan kolonilerde Bingöl Merkez ile ilçeleri arasında Varroa spp. yükü açısından önemli derecede fark belirlenmiştir (P<0.001, ?2=108.67). Koloni başına Varroa spp. akar yoğunluğu bakımından en yüksek oranın %56.75 ile Bingöl Merkez, en düşük oranın ise %22.22 ile Yedisu ilçesinde olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın, Bingöl ili ve ilçelerindeki yetiştiricilere arıcılıkta paraziter hastalıkların etkin gözetimi ve daha iyi yönetimi için öneriler sağlamaya yardımcı olacağı ayrıca Bingöl arıcılığına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Yaygınlık; Bingöl; Apis mellifera; varroa