Üniversite Öğrencilerinin Kadınların Siyasi Katılımına Bakışı Üzerine Bir Araştırma: İnönü Üniversitesi Örneği - Bayezit, Galip; Tazefidan, Kenan (Fırat University, 2026)
Günümüzde kadınların siyasete katılımı, toplumun demokratik gelişimi açısından değerli görülmekte ve pek çok kişi tarafından desteklenmektedir. Buna karşılık bazı kesimlerde kadınların siyasal süreçlerde daha sınırlı rol alması gerektiği şeklinde tartışmalar devam etmektedir. Bu nedenle, geleceğin siyasal kültürünü belirleme potansiyeline sahip gençlerin konuya ilişkin düşünceleri önem arz etmektedir. Bu çerçevede çalışma, üniversite öğrencilerinin kadınların siyasal yaşama katılımına dair görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır. Örneklem grubunu, 2023 yılında İnönü Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler oluşturmuş ve araştırma karma yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Anket tekniği ile toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın nitel bölümünde yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmış, araştırmanın evreninden 20 katılımcı ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, cinsiyete dayalı tutumlarda dikkate değer farklılıklar ve benzerlikler olduğunu göstermiştir. Erkek öğrencilerin genel olarak kadınların siyasete katılımına karşı olumlu tutumlar sergiledikleri, kız öğrencilerin ise daha destekleyici tavırlar ortaya koydukları görülmüştür. Bununla birlikte, her iki cinsiyet arasında da kadınların siyasette daha aktif olması gerektiği konusunda fikir birliği olduğu görülmüştür.

Today, women's participation in politics is considered valuable for the democratic development of society and is supported by many. However, some argue that women should have a more limited role in political processes. Therefore, the opinions of young people, who have the potential to shape the future political culture, are of great importance. Within this framework, this study aimed to examine the views of university students on women's participation in political life. The sample group consisted of students studying at Inonu University in 2023 and the research was conducted using a mixed-methods approach. Data collected through a survey technique were analyzed using the SPSS program. In the qualitative section of the study, a semi-structured interview technique was used, and face-to-face interviews were conducted with 20 participants from the research population. The findings of the study showed significant differences and similarities in gender-based attitudes. Male students generally exhibited positive attitudes towards women's participation in politics, while female students showed more supportive attitudes. However, a consensus was found between both genders regarding the need for women to be more active in politics
A Study on the View of University Students on Women's Political Participation: The Practice of Inonu University
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları