Diş Hekimliği Son Sınıf Öğrencilerinin COVID-19 Bilgi,Korku, Korunma Düzeyi ve Pandeminin Eğitimlerine Etkisi - Tuncer, Kevser; Ataş, Osman (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakül tesi 5. sınıf öğrencilerinin Koronavirüs hastalığı-2019 [coronavirus di sease-2019 (COVID-19)] bilgi, korku, korunma düzeyi ve COVID-19pandemisinin eğitimlerine etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç veYöntemler: Kesitsel olan bu çalışmaya, Fırat Üniversitesi Diş Hekim liği Fakültesi 5. sınıf öğrencileri dâhil edilmiş, 62 kişiye (%96,9) ula şılmıştır. Veriler, anket formu aracılığıyla toplanmıştır. İstatistikselanaliz, SPSS 22.0 programı ile yapılmış, p<0,05 anlamlılık olarak kabuledilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş medyanı 23,00 (minimum: 21,maksimum: 29) ve %50,0'ı kadındı. Pandeminin eğitimlerini kötü(%77,4) etkilendiğini düşünenler çoğunluktaydı. Teorik eğitimlerininçok etkilendiğini düşünenler %48,4, klinik eğitimlerinin çok etkilendi ğini düşünenler %50,0'dı. Çevrim içi eğitim desteğini %41,9’u iyi,%30,6’sı kötü olarak değerlendirmekteydi. Katılımcıların %80,6’sı tel evizyon ve sosyal medya, %69,4’ü fakülteleri, %50,0’ı makaleler ara cılığıyla COVID-19 hakkında bilgi edinmişti. Bilgi düzeyi (BD), korkuölçeği puanlama (KÖP), koruyucu davranışlar puanlama (KDP) cinsi yet açısından anlamlı fark oluşturmamıştır (p>0,05). Öğrencilerin BD,KÖP, KDP’leri arasında korelasyon saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Diş hekimliği son sınıf öğrencilerinin eğitimlerinin pandemi nedeniyleetkilendiğini düşündüğü tespit edilmiştir. COVID-19 ile ilgili bilgi dü zeyleri yüksek, korku düzeylerinin ise düşük olduğu görülmüştür. Kli nik stajlarını sürdürmekte olan öğrenciler COVID-19'dan korunmaamaçlı tedbirleri tam anlamıyla uygulamadıklarını belirtmişlerdir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Diş Hekimliği; İstatistik ve Olasılık