Klorheksidin glukonatın debonding sonrası bakteriyemi oluşumuna etkisi - Akbulut, Yasin (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı ortodontik tedavi bitiminde yapılandebonding işlemi sonrasında kullanılan %0.12 klorheksidinglukonat içerikli gargaranın bakteriyemi oluşumuna etkisininaraştırılmasıdır.Gereçler ve Yöntemler: Sabit ortodontik tedavi gören vedebonding endikasyonu olan hastalar arasından her grup için 15hasta olmak üzere, hiç gargara kullanmayan (kontrol grubu) ve%0.12 klorheksidin glukonat içerikli gargara kullanan (deneygrubu) hastalar arasından toplamda 30 hasta çalışma için seçilerek2 grup oluşturuldu. Debonding işlemi öncesinde (T0) ve debondingişleminin hemen sonrasında (T1) hastaların antekübital venlerindenkan örnekleri alındı. Alınan kan örneklerinin kan kültür şişesineekimi yapılarak bakteri üremesi olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: Sonuçlara göre, T0’da alınan kan örneklerinin hiçbirindebakteri üremesi olmazken T1’de alınan kan örnekleri arasındakontrol grubundaki farklı hastalarda sırasıyla Streptococcus oralis,Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius ve Streptococcusmitis üremesi olmuştur. Deney grubunda ise herhangi bir üremetespit edilmemiştir. Kontrol grubu ile deney grubu arasındakisonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001).Sonuçlar: Sonuç olarak kontrol grubuyla kıyaslandığında %0.12klorheksidin glukonat içerikli gargara istatistiksel olarak anlamlıbulunmuş olup (p<0.001), risk grubundaki hastalarda debondingişlemleri öncesinde ağız florasındaki bakteri yoğunluğunuazaltmak amacıyla kullanılabilir.
Keywords: Diş Hekimliği; Mikrobiyoloji; Farmakoloji ve Eczacılık