23 NUMARALI VE 1573-1574 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ/S. 156-220 (ÖZET- TRANSKRİPSİYON-DİZİN) - ÖZER, HÜLYA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Osmanlı Devleti'nde en önemli karar alma organı olan Divan-ı Hümayun'da siyasi, askeri, içtimai, hukuki, iktisadi her türlü meseleler görüşülüp karara bağlanırdı. Alınan bu kararlar, Divan-ı Hümayun defterleri adı verilen defterlere kaydedilirdi. Divan-ı Hümayun kataloğundaki en önemli defter serisi, Mühimme defteridir. Mühimme defterleri, Osmanlı divanında görüşülen önemli konuların kaydedildiği defterler olup muhtevaları itibariyle pek çok araştırma sahasını ilgilendiren özelliğe sahiptirler. 23 Numaralı Mühimme Defteri'nin 156-220. sayfa aralığındaki toplam 149 hükmün transkripsiyonu, özetleri ve tanıtımı yapılmıştır. Defterin tamamı 1573-1574 tarihlidir. Bizim çalıştığımız kısım 1573 yılına ait hükümleri kapsamaktadır. Çalışmamız özellikle eşkıyalık faaliyetleri başta olmak üzere bazı kalelerin yapım ve onarımı, İstanbul'un ve ordunun iâşesinin temin edilmesi, bazı sancak beylerinin atamaları, şehir ve kasabaların muhafazası, donanmanın güçlendirilmesi, kadı kararları gibi konuları ihtiva etmektedir.

Political, military, civil, legal, economic and all kinds of issues are discussed and decided in Divan-ı Hümayun (Ottoman Supreme Court) which is the most important decision-making organ in the Ottoman Empire. These decisions were recorded in books called Divan-ı Hümayun books. Mühimme (Chief) book is the most important book series in Divan-ı Hümayun catalog. Chief books are books on which important topics discussed in the Ottoman Supreme Court are recorded, and have the feature of relating to many research fields as regards their contents. Transcription, summaries and descriptions in 149 provisions between pages 156 -220 of 22nd Chief book are done. The entire book is dated 1573-1574. The part we work covers the provisions of 1573 year. Our work includes topics especially the murder activities, such as the construction and repair of some monuments, the provision of Istanbul and the army, the appointments of some sancak beys (flag officers), the preservation of the towns and cities, the strengthening of the dynasty, and cadi (muslim judge) decisions.
The Mühimme book of numbered 23 and 1573-1574 dated/ p. 156-220 (Abtract-transcription-index)
Keywords: Tarih