DÜNYANIN OLUŞUM SÜRECİ VE PALEOLİTİK-MEZOLİTİK ÇAĞ'DA MEZOPOTAMYA - ÇAKMAK, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada Dünyanın Oluşum süreci ve Paleolitik-Mezolitik Çağ'da Mezopotamya konusu detayları ile anlatılmaya çalışılmıştır. Tarihin en uzun dönemi olan Paleolitik dönem ve devamı olan Mezolitik dönemin içerisinde Mezopotamya belirli bir kronoloji içerisinde anlatılmıştır.ilk olarak Dünyanın oluşum süreci ve ilk zamanlar anlatılarak konuya bütünlük sağlanmaya çalışılmıştır. Ardından Mezopotamya coğrafi bölgesi üzerinde durulmuştur. Nihayetinde Paleolitik dönem kendi içerisinde ayrıldığı Alt Paleolitik, Orta Paleolitik ve Üst Paleolitik olarak anlatılıp, sosyal hayata etki eden yaşam alanlarına değinilmiştir. Ateşin insanoğlu için ne kadar önemli olduğu bu süreç içerisinde ele alınmıştır. Son olarak Mezolitik dönem hakkında bilgiler verilmiş olup, dönemin en önemli buluşlarından olan Mikrolit ile tez çalışmamız sona ermiştir. Anahtar Kelimeler: Paleolitik, Evrim, Fosil İnsanlar, Mezopotamya

In this study, The Formation Process of The World and Mesopotamia in the Paleolithic - Mesolithic Era were tried to be explained in detail. The Paleolithic period, which is the longest period in history, and Mesopotamia within the Mesolithic period, which is its continuation, are explained in a certain chronology. First of all, the formation process of the world and the first times were explained and the subject was tried to be integrated. Then, the geographical region of Mesopotamia was emphasized. In the end, the Paleolithic period is described as Lower paleolithic, Middle paleolithic and Upper paleolithic, and the living areas that affect social life are mentioned. How important fire is for human beings is discussed in this process. Finally, information about the Mesolithic period has been given, and our thesis work has come to end with one of the most important discoveries of the period, Microlite. Key Words: Paleolithic, Evolution, Fossil Humans, Mesopotamia
The formation process of the world and Mesopotamia in the Paleolithic-Mesolithic Era
Keywords: Tarih