GLİOMALARDA MR SPEKTROSKOPİ İLE Kİ-67 PROLİFERASYON İNDEKSİ ARASINDAKİ KORELASYONUN İNCELENMESİ - AKTAŞ, EBRU GERÇEK (Fırat Üniveristesi, 2008)
Beyin tümörleri; tüm hastalıklar içinde en dramatik türlerden birini oluşturmaktadır. Beyin tümörü olan hastalarda tümörün proliferatif aktivitesinin tedavi öncesi belirlenmesinin terapotik strateji üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Fakat proliferasyon belirteci olan Ki?67 indeksi ile yapılan histolojik inceleme yalnızca cerrahi yolla elde edilen tümör numunelerine uygulanabilmektedir.Çalışmamızın amacı beyin tümörlerinde MRS (MR Spektroskopi) ile ölçülebilen kolin (Cho), kreatin (Cr), N-Asetil Aspartat (NAA), lipid seviyeleri ile tümörün proliferasyon aktivitesinin tahmininin mümkün olup olamayacağını araştırmak ve ardından bu seviyeleri cerrahi olarak elde ettiğimiz tümör numunesinin Ki?67 işaretleme indeksi ile karşılaştırmaktır.Bu çalışmaya Haziran 2005 - Temmuz 2007 tarihleri arasında kliniğimizde cerrahi olarak tedavi edilen 30 gliomalı hasta dahil edildi. 30 hastanın tümüne cerrahi öncesi MRS yapıldı. Postoperatif tümör dokuları immünohistokimyasal boyanma yöntemi ile boyanıp Ki?67 proliferasyon indexi hesaplandı.Çalışmamızda yüksek grade'li glial tümörlerin hem Ki?67 proliferasyon indekslerinin hemde Cho, lipid, Cho/Cr, Cho/NAA değerlerinin oldukça yüksek olduğu saptandı. İstatistiksel analizlerde MRS'de ki Cho, NAA, lipid, Cho/Cr ve Cho/NAA oranları ile Ki?67 proliferasyon indeksi arasında istatiksel olarak anlamlı sonuçlar bulundu ( p<0.001 ). Bu sonuçlarla glial bir kitlede invivo olarak ölçtüğümüz MRS değerleri ile tümörün proliferasyon aktivitesinin tahmininin mümkün olacağını düşünüyoruz.

Brain tumors form one of the most dramatic types in all diseases. Proliferative activity of tumor or preoperative evaluation of malignancy in brain tumor patients has a very important effect on terapotic strategy. Histological examination performed with Ki?67 index which is proliferation markers can be applied to tumor samples only that are obtained by surgery.Purpose of our study is to research whether estimation of colin (Cho), creatine (Cr), N-Acetile aspartat (NAA), lipid levels that can be measured in brain tumor by MRS ( MR Spectroscopy) and proliferation activities of tumor could be possible, and then compare these levels with the Ki?67 marking index of the tumor sample we have obtained by surgery.30 patients with glioma that have been treated in our clinic between June 2005 and July 2007 were included in this study. Preoperative MRS was applied to all of the 30 patients. Postoperative tumor tissues were painted by immunohistochemical dying method and Ki?67 proliferation index was calculated.Acomplete linear relation has been observed in Ki?67 proliferation index linear regression analysis with the Cho , Cho/Cr, Cho/NAA and lipid values obtained from MRS at the end of the study (p<0.001). Finally, it may be considered that estimation of MRS values we have measured in a glial mass and proliferation activity of the tumor could be possible.
Investigation of correlation between MRI spectroscopy and KI-67 proliferation index in glial mass
Keywords: Nöroşirürji