Humerus pseudartrozlarında eksternal tespit yönteminin değerlendirilmesi - Kılıç, B., Yücel, A. S., Zekioğlu, A., (My University, 2014)
Humerus pseudartrozu, humerus kemiğinin çeşitli nedenlerden dolayı kaynamaması demektir. Humerus cisim kaynamamasında, omuz ve dirsek eklem sertliği, ağrı ve güçsüzlüğe bağlı morbidite sıktır. Humerus pseudartrozlarının tedavisinin başarılı olması için pseudoartroz tipi¬nin belirlenmesi önemlidir. Fonksiyonel bir üst ekstremite için kabul edilebilir sınırlarda kaynama sağlanması önemlidir. Humerus cisim kırıklarının büyük çoğunluğu konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Ancak yüksek enerjili travmalardan kaynaklanan humerus kırıklarında konservatif tedavi başarısız olur. Bu durumda cerrahi tedavi gerekir. Humerus kırıklarında cerrahi tedavi açık kırıklar, kırıkla beraber damar yaralanması olması, bununla birlikte ipsilateral önkol kırığının olması segmenter kırıklar, patolojik kırıklar, bilateral humerus kırıkları, radial sinir lezyonu olması, penetran yaralanmaya bağlı nörolojik defisit olması, kırığın eklem içine uzanması durumlarında uygulanır. Kullanılan cerrahi yöntemlerden eksternal tesbit yöntemleri, gelişen kilitleme özellikleriyle artan mekanik stabiliteleri sayesinde kanal içi çivileme ile de kaynamama tedavisinde başarılı sonuçlar verebilir. Bu bağlamda çalışmada eksternal tespit yöntemlerinin sunulması amaçlanmıştır. Çalışmaya; 12 hastaya humerus avasküler pseudoartrozu nedeniyle uygulanan kırık uçlarını canlandırma sonrası, unilateral eksternal fiksatörle akut kompresyon sonrası, ortalama 4.3 ayda elde edilen tam kaynama vakaları dahil edilmiştir (Figür 1-2-3-4-5-6). Çalışma sonunda hastalarda omuz ve dirsek fonksiyonları etkilenmemiş, herhangi bir komplikasyon gelişmemiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Humerus; Avasküler Pseudoartroz; Eksternal Fiksatör