Sırça Fanus'ta Esther'in İntiharının anne rahmine geri dönme çabası bağlamında incelenmesi - Arıkan, Seda (My University, 2012)
Bir edebi eserin psikanalitik açıdan incelenmesinde, esas olarak bu eserin bilinçdışının açığa çıkarılması önemlidir. Sylvia Plathin ünlü romanı The Bell Jarın psikanalitik bir okuması ile romandaki temel fantezinin intihar olduğu söylenebilir. Bu çalışmada, ana karakter Estherin zihnindeki intihar düşüncesinin psikanalitik kökeninin, Freudcu ölüm itkisi yle ve Lacancı anneyle birlik halinde bulunulan arkaik bütünlüğe geri dönme isteği teorisiyle ilintili olduğu savunulmaktadır. Bu açıdan, ana karakterin ifadeleri ve biyografik bilgilerine dayanarak, intiharın bir ölüm değil acı çeken psike için bir çözüm, arzulanan bir olgu, olarak görüldüğü ve bu çözümün anne rahmine geri dönüş yolunda yattığı ortaya konulmaktadır.
Keywords: Edebiyat; Psikoloji; Edebi Teori ve Eleştiri