ÖZEL DÜZENLENMİŞ PLYOMETRİK ANTRENMANLARIN GENÇ BASKETBOLCULARIN ANAEROBİK GÜÇ PERFORMANSINA ETKİSİ - SAVUCU, YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2001)
l.OZET Özel Düzenlenmiş Plyometrik Antrenmanların Genç Basketbolcuların (15-17 yaş) Anaerobik Güçlerine Etkisi Bu çalışmanın amacı; düzenli olarak yapılan plyometrik nitelik taşıyan egzersiz ve antrenmanların genç basketbolcuların (15-17 yaş) anaerobik patlayıcı güçleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Elazığ Gençler Liginde aynı takımda oynayan gönüllü 12 basketbolcu, 1. Grup (plyometrik antrenman grubu) olarak seçildi. Periyodik basketbol antrenmanlarına devam eden gönüllü 12 basketbolcu 2. Grup (klasik basketbol grubu), liseli 12 Sedanter de 3. Grup (kontrol grubu) olarak belirlendi. Grup l'e 3 ay süreyle 40-45 dakikalık klasik basketbol antrenmanından sonra haftada 2 gün 30-40 dakikalık plyometrik egzersiz programı uygulanırken Grup 2 klasik antrenmanına devam etti. Çalışmanın öncesinde ve sonrasında, deneklere ait ; boy, kilo, vücut yağ yüzdesi, calf ve üst bacak çevre ölçümler ile Wingate, Margaria Klamen, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, 45 m. Sürat koşusu ve dinamometre bacak kuvveti ölçümleri yapıldı. SPSS Programıyla deneklerin betimsel istatistiklerinin belirlenmesine ve grupların ön ve son test sonuçlarına ait; One Way Anova ve Wilcoxon İşaretli Oranlar testleri kullanıldı. İstatistiksel analizlerde P<0.05, P<0.01 anlamlı kabul edildi.Oluşturulan bulgulara göre; yaşlan itibarıyla plyometrik* grup; 15,92±0,90, basketbol grubu 15,42±0,51, sedanter grup 16,33±0,49'du. Çalışma. sonunda plyometrik grupta 1.80 cm artış olurken vücut yağ yüzdesinde düşüş kaydedildi (11,16±1,93 ; 10,68±1,90) (P<0.05). Anaerobik güçlerin değerlendirildiği Margaria Klamen ve Dikey Sıçrama testlerinde en anlamlı gelişim plyometrik grubundadır. Benzer şekilde 45 m. koşusunda, bacak kuvveti ve bacak çevre ölçümlerinde de plyometrik grubunda anlamlı bir gelişme tespit edildi (P<0.05). Sonuç olarak, 3 ay süreyle klasik basketbol antrenmanlarına ilaveten yapılan plyometrik antrenmanın genç basketbolculann bacak kuvvetleri, anaerobik güçleri ve vücut kompozisyonları üzerinde olumlu bir değişim ve gelişmeye neden olduğu anlaşıldı. Anahtar Kelimeler : Basketbol, Plyometrik, Anaerobik Güç.

Effects of Regular Specific Plyometrik Training on Anaerobic Power of Basketball Players (aged 15-17) The purpose of this study was to asses effects of plyometric characteristic exercise program of young basketball players (aged 15-17) of anaerobic power. For this purpose, voluntary 12 basketball players who playing basketball in Elazığ were selected as a plyometric subject group. Also voluntary 12 basketball players who doing routine basketball exercise and 12 sedantary high school students were measured as other control groups. Classic basketball training and plyometric exercises were performed to subject group in 3 mounth periods and 2 days in a week for 35-40 minutes. Pretest and posttest were performed in 3 mounth pediods to subjects to determine the height, weight, percent body fat, tight and calf with diameter, Wingate, Margaria Klaman, Vertical jump and Long jump anaerobic power, 50 yard sprint and Dynometric leg strengt of all subject. To determine the differences in groups, One Way Anova and Wilcoxon İşaretli Oranlar tests and descriptive statistics were used with SPSS program and 0.05 - 0.01 confidence level in the statistical evaluation. According to the finding; following results were found: The mean ages was 15,92±0,90 for plyometric group, 15,42±0,51 for basketball group and 16,33±0,49 for sedantary group. At the end of 3 mounth periods, there was 1.80 cm. increase of XIplyometric group irrmean height. (177,05±8,91 - 1 78,85±9,45). However, there was decrease in percent body fat of plyometric group. (1 1,16±1,93 - 10,68±1,90) (P<0,01). Finding was shown that In Margaria Klaman, Vertical jump power tests, Leg strength, 50 yard sprint and Leg diameter tests had significantly development in the plyometric (P<0,01). Consequently, after classic trailing, plyometric training was changed and effected positively on the leg strength, anaerobic power and body compositidons of young basketball players. Key words: Basketball, Plyometric, Anaerobic Power XH
Effects of regular specific plyometric training on anaerobic power of young basketball players
Keywords: Spor; Sports