MUSTAFA NECÎB EFENDİ TARİHİ KOYUNOĞLU YAZMA NÜSHASI - DİK, OĞUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Mustafa Necib Efendi Tarihi Osmanlı Devleti'nde 1803?1808 yılları arasında meydana gelen olayları konu edinen bir eserdir. Kitapta; Yeniçeri Ocağı'nın bozulması, Yeniçerilerin devlete karşı gelmeleri, yapılması düşünülen askerî ve diğer alanlardaki yeniliklere karşı çıkışları; Edirne Vakası, Kabakçı Mustafa İsyanı gibi olaylar anlatılmaktadır. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin Avrupa devletleri ile olan ilişkileri, Avrupa'da vuku bulan siyasî ve askerî olaylar hakkında bilgiler de verilmektedir.Müellif bu olayların yaşandığı zaman diliminde Osmanlı Devleti'nin çeşitli kademelerinde yer alan görevlilere de önem vermiştir. Olayları anlatırken bu devlet adamlarını ve görevlerini esas almıştır.Müellifin kendi el yazması olan bu kitabın tamamı, tarafımızdan, günümüz Türkçesine transkribe yapılmıştır. Araştırmamız süresince bu eser üzerine yapılan başka çalışmalar görülmüş ve değerlendirmede dikkate alınmıştır.Necib Efendi Tarihi, Osmanlı elçileri, dönemin idarî kadrosundaki yöneticileri ve III. Selim devri olayları hakkında kaynak olarak daima istifade edilecek bir öneme sahiptir.Anahtar Sözcükler: Tarih-i Mustafa Necib Efendi, III. Selim, Nizâm-ı Cedid, Yeniçeri Ocağı, IV. Mustafa, Kabakçı Mustafa.

The History of Mustafa Necib Efendi is an important work that obtained the accured events in Ottoman State between the years of 1803?1808. The book which consist of describes; the degradation of Janissary Quarry, Coming against the State Protesting considered innovition Military and other areas; Edirne Event, Kabakçı Mustafa rebellion. Besides, the relations between Ottoman and Europe States, Political and Military events accored in Europe.The writer also has given attention to the staff located at varios levels in time frame period of these events in Ottoman State. The writer based on Statemen and their task while describes the events.The writer?s manuscript of this work has been transcripted by us and also our researches in the process some other studies on this work were taken into consideration by us.The History of Necib Efendi has significance Ottoman Ambassadors in period of managers of the administrative staff, and era of III. Selim events, can be exploited as a source.Keywords: The History of Mustafa Necib Efendi, III. Selim, Nizâm-ı Cedid, Janissary Quarry, IV. Mustafa, Kabakçı Mustafa.
Mustafa Necib Master Copy of Historical Writing Koyunoğlu
Keywords: Tarih