Eğitim Kurumlarının Stratejik Plan Geliştirme ve Uygulama Sürecinde Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri - Arabacı, İ. Bakır; Namlı, Aysel; Zincirli, Muhammed; Özer, Fulya (My University, 2015)
Bu çalışma; eğitim kurumlarında stratejik planların geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır ve Elazığ illerinde görev yapan 8 İl Denetmeni, 45 Okul Müdürü, 15 Müdür Yardımcısı, 36 Öğretmen ve 6 Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge personeli oluşturmuştur. Uygulanan görüşme formundan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, kategorilere ve temalara ayrılarak, yorumlanmıştır. Katılımcıların %64'ü stratejik planların başarıya ulaşma derecesini düşük düzeyde olduğunu belirtmişlerdir. Ancak bu bulguya rağmen katılımcıların % 27'si stratejik planlama çalışmalarının boş, yararsız ve işlevsel olmadığını düşünmektedir. Stratejik planların geliştirilmesi ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ise; Planlamaya ilişkin genel sorunlar, stratejik plan geliştirme aşamasında yaşanan sorunlar, stratejik planların uygulama aşamasında yaşanan sorunlar, stratejik planlamaya ilişkin paydaşların bakış açılarından kaynaklanan sorunlar olarak temalandırılmıştır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi