Tabanı kısmi olarak ısıtılan yatay bir kanalda akışa dik engellerin ısı transferi üzerine etkileri - Evin, Duygu; Tanyıldızı, Vedat (My University, 2006)
Bu çalışmada, tabanı sabit ısı akısı sınır şartını sağlamak üzere kısmi olarak ısıtılan dikdörtgen bir kanalda, yukarı akış bölgesine yerleştirilen farklı çaplardaki silindirik engellerin ısı transferi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kanal içerisine, kısmî ısıtılan yüzeye paralel ve akışa dik olarak, çeşitli büyüklüklerde engeller yerleştirilmiştir. Çalışmada, silindirik engellerin kanaldaki -akış doğrultusunda ve akışa dik doğrultuda- yerleşim noktaları değiştirilerek bu parametrelerin, ısı transferi karakteristikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan ölçümlere bağlı olarak yüzeyin ısıtılan bölgesi için hesaplanan ortalama Nusselt sayılarının engelden yatayda ve düşeyde belirli uzaklıklarda maksimum değerlere eriştiği gözlenmiştir. Nusselt sayılarının maksimum değerleri ile bu sayıların elde edildiği mesafelerin, Reynolds sayıları ve engel büyüklüklerine bağlı olarak değişim gösterdikleri tespit edilmiştir. Çeşitli Reynolds sayılarında incelenen her bir durum için deneysel olarak elde edilen ortalama Nusselt sayıları, aynı şartlardaki boş kanal için yapılan deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik