Aşırı kilolu ve obezlerde deri bulguları - Nazik, Hülya; Kökçam, İbrahim; Demir, Betul; Çoban, Feride Gül (My University, 2016)
Amaç: Aşırı kilolu ve obezlerde tespit edilen dermatozları, vücut kitle indeksi (VKİ) 25,0 kg/m2'nin altında olan kişilerden elde edilen verilerle karşılaştırarak obezitenin deri sağlığında oluşturduğu etkilere dikkat çekmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, polikliniğe başvuran 18 yaşından büyük 510 gönüllü katılımcı ile yapıldı. VKİ, 25,0 kg/m2'den küçük olan 150 kişi normal kilolu olan kontrol grubu, VKİ 25,0-29,9 kg/m2 arasındaki 130 kişi aşırı kilolu grubu, VKİ 30,0 kg/m2'den büyük olan 230 kişi ise obez grubu oluşturdu. Olguların ayrıntılı dermatolojik muayeneleri yapılarak veriler kaydedildi.Bulgular: Çalışmaya 194'ü erkek, 316'sı kadın toplam 510 katılımcı dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması kontrol grubunda 32,05±10,9, aşırı kilolu grubunda 44,91±13,4 ve obez grubunda 39,78±16,4 idi. Çalışmada, aşırı kilolu ve obez grupta en sık görülen dermatozlar sıklık sırasına göre; stria distensa 316 (%62), plantar hiperkeratoz 249 (%48,8), distrofik selülit 216 (%42,4), akrokordon 204 (%40), akantozis nigrikans 135 (%26,4), variköz ven 134 (%26,3) ve keratosis pilaris 108 (%21,2) idi. Sonuç: Birçok dermatoz, insülin direnci ve mekanik etkilere bağlı olarak obez ve aşırı kilolularda normal kilolu kişilerden daha sık gözlenmektedir.
Keywords: Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp