BÜYÜK RUMİNANTLARDA DUYU ORGANLARININ FORMALDEHİTLİ VE FORMALDEHİTSİZ SİLİKON PLASTİNASYONU - BAYGELDİ, SAİME BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Plastinasyon; doku sıvılarının reaktif bir polimer ile yer değiştirmesiyle karakterize bir anatomik preparat hazırlama tekniğidir. Birçok anatomik yönteme kıyasla daha zorlu ve ekonomik açıdan maliyetli olsa da ortaya çıkan örneklerin doğal görüntüsüne son derece benzer, ayrıca dayanıklı ve insan sağlığı için zararsız son ürünler olmaları, bu yöntemi cazip kılmaktadır. Bizim asıl amacımız plastinasyon gibi bir yöntemde kullanılan formaldehit gibi kanserojenik bir kimyasalı tamamen bertaraf etmek ve anatomi eğitiminde, sınavlarında kullanılmak üzere ülkemizde üretilmiş ve her biri orijinal olan formaldehitsiz plastinatların üretimini sağlamaktır. Bu amaçla mezbahaneden temin ettiğimiz 10'ar adet büyük ruminantın duyu organlarını 5'i formaldehitli ve 5'i formaldehitsiz olarak karşılaştırmalı plastine ederek aralarında farkı gözeterek formaldehiti bertaraf etmeyi amaçlamaktayız. Plastinasyon teknikleri içerisinde en sık kullanılanı ve örneklerin estetik açıdan etkileyici görünmesi sebebiyle en bilineni silikon plastinasyonudur. Silikon plastinasyonu temel olarak 5 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle örnekler fiksasyonlu ve fiksasyonsuz diseksiyona tabi tutulup istediğimiz anatomik situs'u elde edip hazır hale getirilmiştir. Daha sonra -25?C ' de aseton banyolarında dehidrasyon aşaması gerçekleştirildikten sonra negatif basınç altında S10-S3 kimyasalı karışımı ile zorlu imregnasyon aşaması yapılmıştır. En son aşamasında ise S6 solüsyonumuzla son halini verip kurutma ve sertleştirme aşamasıyla plastinasyon süreci tamamlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Formaldehit, Plastinasyon, Silikon

Plastination; is a technique for preparing an anatomical preparation by substituting tissue liquids with a reactive polymer. Although many anatomical methods are more challenging and economically costly, they are very similar to the natural appearance of the samples, and they are endurable products that are durable and harmless to human health, making this method attractive. Our main goal is to completely eliminate carcinogenic chemicals such as formaldehyde used in a method such as plastination and to produce formaldehyde-free plastinates, each of which is produced in our country and used for testing in anatomy training. For this purpose, we aim to eliminate the formaldehyde of the sensory organs of the 10 large ruminants we obtain from the slaughterhouse by comparing the 5 formaldehyde and 5 formaldehyde-free comparative groups. It is the most commonly used of plastination techniques and is the most common silicone plastification because the samples seem esthetically impressive. Silicone plastination basically consists of 5 steps. First, the specimens were subjected to fixation and fixation-free dissection, and anatomic situs was obtained and prepared. Subsequently, at -25 ° C, the dehydration step was carried out in the acetone baths, and then under the negative pressure, a hard imregnation step with the S10-S3 chemical mixture was made. In the last stage, the final state of the S6 solution was obtained and the plastication process was completed with the drying and hardening step. Keywords: Anatomy, Formaldehyde, Plastination, Silicone
The silicone plastination with formaldehyde and without formaldehyde in large ruminants
Keywords: Veteriner Hekimliği