MARMARA BÖLGESİNDE KOYUNLARDAN ALINAN ABORT VE POSTNATAL ÖRNEKLERDE VİRAL ETKENLERİN (PESTİVİRUS, MAVİDİL VE AKABANE VİRUS) ARAŞTIRILMASI - PESTİL, ZÜLEYHA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tezde Marmara Bölgesindeki koyunlarda görülen abort ve postnatal olgularda, ülkemizde en önemli viral atık etkenleri olarak kabul edilen pestiviruslar, mavidil virus (BTV) ve Akabane virus (AKAV) varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Marmara Bölgesinde 12 farklı ilde serum, abort ve postnatal örnekler toplandı. Enzim ilintili immünosorbent deneyi (ELISA) neticesinde koyun kan serum örneklerinin %67'sinde (800/1200) pestivirus, %38,7'sinde (465/1200) BTV ve %0,08'inde (1/1200) ise AKAV spesifik antikorlar tespit edilmiştir. Pestivirus tersine transkripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) neticesinde toplam 103 postnatal örneğin 23'ünde (%23,33) ve 178 atık fötus örneğinin ise 34'ünde (%19,10) pestivirus pozitifliği belirlenmiştir. Bu neticelere göre, toplam 281 klinik örneğin 57'sinde (%20,28) pestivirus pozitifliği saptanmıştır. İncelenen klinik örneklerin hiç birinde BTV ve AKAV spesifik RNA varlığı tespit edilememiştir. Sonuç olarak, Marmara Bölgesinde abortlar ve postnatal ölümlerde pestivirusların yüksek prevalansı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar dikkate alınarak, Marmara Bölgesinde pestiviruslara karşı aşılama başta olmak üzere diğer kontrol-mücadele metotlarının ivedilikle uygulanması önerilmektedir. Anahtar kelimeler: Pestivirus, Mavidil virus, Akabane virus, koyun, seroloji, RT-PCR.

In this thesis, the detection of presence of pestiviruses, bluetongue (BTV) and Akabane virus (AKAV), which are accepted to be the most important viral abort agents in Turkey, from the aborted and postnatal specimens is aimed. The samples were collected from 12 provinces at Marmara area. Of 1200 sheep serum samples, 800 (67%), 465 (38,7%) and 1 (0,08) were detected to be seropositive by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) for pestivirus, BTV and AKAV, respectively. The presence of pestivirus RNA was detected by reverse transcription- polymerase chain reaction of (RT-PCR) into 23 of 103 (23,3%) postnatal specimens and 34 (19,1%) of 178 aborted fetus samples. Therefore, pestivirus was detected in 57 (20,28%) of total 281 clinical specimen. BTV and AKAV specific RNA's were not detected in any of clinical specimens. In conclusion, there's a high prevalence of pestivirus prevalence among abortions and postnatal deaths in Marmara region. According to the results, we suggest immediately application of vaccination and other prevention and control methods against pestiviruses in Marmara region. Key Words: Pestivirus, bluetongue virus, Akabane virus, sheep, serology, RT-PCR.
Investigation of the viruses (pestivirus, bluetongue and akabane virus) in abortion and postnatal samples from sheep in marmara region
Keywords: Veteriner Hekimliği