Doksorubisin’in Sıçan Böbrek Dokularında Yaptığı Hasar Üzerine Vitamin D’nin Etkilerinin ve Asprosin ile ?li?kisinin ?ncelenmesi - Kuloğlu, Tuncay; Kocaman, Nevin; Artaş, Gökhan (My University, 2022)
Amaç: Bu çalı?mada doksorubisin kaynaklı böbrek hasarında Vitamin D'nin iyile?tirici etkileri ve\rasprosin ile ili?kisinin ara?tırılması amaçlandı.\rGereç ve Yöntem: Erkek Wistar Albino sıçanlar her grupta 6 hayvan olacak ?ekilde 4 gruba\rayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir i?lem uygulanmadı. Vitamin D grubundaki sıçanlara oral\rolarak 200 IU/gün D Vitamini verildi. Doksorubisin grubundaki sıçanlara deneyin ilk gününde\rintraperitoneal (i.p.) olarak tek doz doksorubisin 10 mg/kg oranında uygulandı. Doksorubisin+D\rvitamini grubundaki sıçanlara tek doz doksorubisin i.p. verildi. Deneyin ilk gününde 10 mg/kg ve 14\rgünlük deney periyodu boyunca her gün oral olarak 200 IU/gün D vitamini verildi. Çalı?ma sonunda\rtüm gruplardaki sıçanlar dekapite edilerek doku ve kan örnekleri alındı. Toplam oksidan seviyesi,\rkan örneklerinden ELISA yöntemi ile ölçüldü. Böbrek dokuları TUNEL ve immünhistokimyasal\rboyama ile incelendi.\rBulgular: Bu çalı?mada doksorubisinin toplam oksidan düzeylerini ve TUNEL pozitifliğini artırdığı,\rasprosin düzeylerini dü?ürdüğü, tedavi olarak verilen D vitamininin toplam oksidan düzeyini ve\rTUNEL pozitifliğini azalttığı, asprosin düzeyini deği?tirmediği belirlendi.\rSonuç: Doksorubisin’in asprosini azaltarak doku hasar mekanizmalarında etkili olabileceği ve\rtedavide D vitamininin iyile?tirici etkisinin olduğu ancak bu iyile?tirici etkinin asprosinden bağımsız\rbir mekanizma ile sağlandığı gösterilmi?tir
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi